Edurobots - Εκπαιδευτική Ρομποτική Λασιθίου – Χρυσό Βραβείο για την Ιεράπετρα

11:47 π.μ. - Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022
11:03 π.μ. - Πέμ, 10/47/2022

Η Χριστίνα Λαμπράκη προπονήτρια, υπεύθυνη της Σχολής Edurobots στον Ηχώ 99,8

Ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός #GenerationNext ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων, φέρνοντας στην 1η θέση την ομάδα AgroTech από τη Σχολή Edurobots-Εκπαιδευτική Ρομποτική Λασιθίου. Η κα Χριστίνα Λαμπράκη προπονήτρια, υπεύθυνη της Σχολής Edurobots-Εκπαιδευτική Ρομποτική Λασιθίου μίλησε στον Ηχώ για τον διαγωνισμό και την πρόταση με την οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό μαζί με τους μαθητές - μέλη ομάδας, Κωνσταντίνο Γιακουμάκη Α' Λυκείου, Εμμ. Πετσάκη Β' Λυκείου, Γιώργο Μαυροκουκουλάκη Β' Λυκείου.

Περιγραφή προβλήματος

Η έντονη δραστηριότητα της αγροτικής κοινότητας της περιοχής μας, έχει οδηγήσει στην μαζική καλλιέργεια γης από χιλιάδες ντόπιους αγρότες. Έτσι, πολλοί αναγκάζονται να καλλιεργούν σε εκτάσεις γης μακριά από την κατοικία τους, καθώς αδυνατούν να βρουν κοντινές ακαλλιέργητες εκτάσεις. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει καθημερινά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο χωράφι τους. Μέσω της εργασίας μας, στοχεύουμε να διευκολύνουμε την ρουτίνα των αγροτών και τη διαδικασία της καλλιέργειας της γης, όσο περισσότερο μπορούμε.

hxonews

Περιγραφή προτεινόμενης λύσης

Η ιδέα που είχαμε ως ομάδα, ήταν η απομακρυσμένη διαχείριση της καλλιεργήσιμης γης, και μέσω της χρήσης διαφόρων αισθητήρων, η ανάκτηση δεδομένων σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, όπως την θερμοκρασία, την υγρασία ατμόσφαιρας και εδάφους, κλπ. και η παρακολούθηση τους σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, ο αγρότης μπορεί από την άνεση του σπιτιού του να κατέχει πλήρη έλεγχο του πως εξελίσσεται η διαδικασία της καλλιέργειας.

Λειτουργία κατασκευής

Το σύστημα διαθέτει αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και καταγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν στις καλλιέργειες όπως θερμοκρασία, υγρασία ατμόσφαιρας και εδάφους κ.ά., ενημερώνοντας ανά πάσα στιγμή τους καλλιεργητές. Ως αποτέλεσμα, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως καθημερινή παρακολούθηση των καλλιεργειών από τους αγρότες, γεγονός που συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή της εργασίας τους καθώς επίσης παρακινεί και άλλους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης.