Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου

5:51 μ.μ. - Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016
05:01 μ.μ. - Δευ, 25/51/2016
Image: Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου

Τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στη θέση Σελί Αμιρών, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των τοπικών αρχών.

Το μουσείο θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών, ενώ οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματά του και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Βιάννο.
 
Το έργο «Βελτίωση – ανάδειξη – προβολή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στα Αμιρά Δήμου Βιάννου», συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, και στο πρόγραμμα (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) Ο.Σ.Α.Π.Υ. του δήμου Βιάννου.
 
Όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή τα εγκαίνια, μεταξύ των στόχων του μουσείου είναι η γνώση και η ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα. Επίσης, η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.
 
Ακόμη στους στόχους εστιάζεται η αναθέρμανση του ερευνητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος γύρω από τη σημαντικότατη αυτή περίοδο, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως και η ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ιστορικής συλλογής του μουσείου μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικών ξεναγήσεων, προβολών, χρήση νέων τεχνολογιών, παιχνιδιού και κατασκευών, για κάθε ηλικιακή ομάδα όπως και η διοργάνωση συνεδρίων Ιστορίας, με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση, με μετάκληση ειδικών επιστημόνων και τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και άλλων φορέων.
 
Τέλος, το μουσείο στοχεύει και στην πραγματοποίηση εκδόσεων, αφιερωμάτων και εκδηλώσεων, που διατηρούν ζωντανή την ιστορική γνώση και αφυπνίζουν την εθνική συνείδηση καθώς και η δημιουργία βιβλιοθήκης με βιβλία και έντυπα, σχετικά με την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος, το μεσημέρι της Κυριακής θα τελεσθεί ο αγιασμός των εγκαινίων και στη συνέχεια θα γίνουν χαιρετισμοί από τον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου Ανδρέα και τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη. Θα ακολουθήσει ομιλία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη, ενώ τέλος θα γίνει η παρουσίαση του μουσείου από τον δήμαρχο και προβολή ταινίας με μαρτυρίες επιζώντων των εκτελέσεων, ενώ θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Βιάννου «Στάθης Μάστορας».