Εγκρίθηκε στη Βρετανία το πρώτο φάρμακο Astrazeneca κατά της Covid

3:28 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022
03:03 μ.μ. - Πέμ, 17/28/2022
Image: Εγκρίθηκε στη Βρετανία το πρώτο φάρμακο Astrazeneca κατά της Covid

Άδεια κυκλοφορίας στη Βρετανία εξασφάλισε το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών η ενέσιμη αγωγή μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσου σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό ή ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από εμβόλιο για τον SARS-CoV-2.

Μία ενδομυϊκή ένεση προσφέρει προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες, αν και τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι της παραλλαγής Όμικρον δεν είναι επαρκή, σύμφωνα με τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), η οποία έδωσε το πράσινο φως.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ακόμα ότι η αγωγή δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που έχουν προσβληθεί ή εκτέθηκαν πρόσφατα στον κοροναϊό.

Παρόλα αυτά, η αγωγή έχει διαπιστωθεί σε δοκιμές ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου όταν χορηγείται εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων (tixagevimab και cilgavimab) της AstraZeneca είχε ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ ως προληπτική αγωγή, στην Ευρώπη όμως η αξιολόγησή του εκκρεμεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Αν και τα εμβόλια Covid-19 παραμένουν η πρώτη γραμμή άμυνας, γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην αποκρίνονται επαρκώς στα εμβόλια» δήλωσε η επκεφαλής της MHRA Τζουν Ρέιν.

Η AstraZeneca δεν έχει υπογράψει συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για τη διάθεση της αγωγής, δήλωσε όμως ότι σκοπεύει να το κάνει «το ταχύτερο δυνατό».

tvxs.gr