Είδομεν το φώς…

7:04 μ.μ. - Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018
07:03 μ.μ. - Τετ, 28/04/2018
Image: Είδομεν το φώς…

Του Γιώργου Κοϊνά

Αγαπητοί φίλοι,
 
Παίρνω την πρωτοβουλία να γράψω τις παρακάτω γραμμές, έπειτα από αρκετό καιρό συνειδητής αφωνίας και λίγες μέρες αφότου, η κοινωνία της Ιεράπετρας ενημερώθηκε, μέσω ενός δελτίο τύπου του Δημάρχου, για την πρόθεση της Δημοτικής μας Αρχής να συνάψει δάνειο ύψους €3,3εκ., προκειμένου να αντικατασταθεί ο φωτισμός στις πόλεις και τα χωριά μας.
 
Στο κείμενο αυτό, γίνεται προσπάθεια να ερεθιστεί η σκέψη αυτών που η κρίση τους διαμορφώνεται περισσότερο με βάση τη λογική και όχι με τόσο με το συναίσθημα. Αυτών που η κρίση που βιώνουμε ως χώρα, τους έχει εκπαιδεύσει, ώστε να είναι κάπως δύσπιστοι, απέναντι σε όλους εκείνους που τους αντιμετωπίζουν ως “ιθαγενείς” στους οποίους μπορεί κάποιος εύκολα να πουλήσει “καθρεφτάκια”, με οποιοδήποτε τίμημα.
 
Φυσικά, είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι η κατάσταση με το φωτισμό στο Δήμο, είναι (έστω) ανεκτή. Όπως δεν είμαι και απ’ αυτούς, που τρέμουν στο άκουσμα της λέξης “δάνειο”.
 
Δε μπορώ όμως να σιωπήσω σε αυτή την “πρωτοβουλία” της Δημοτικής μας Αρχής, τουλάχιστον πριν βεβαιωθώ, ότι οι Γεραπετρίτες είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την υφιστάμενη δανειακή κατάσταση του Δήμου τους και για το πώς αυτή η κατάσταση θα διαμορφωθεί, σε περίπτωση έγκρισης του νέου δανείου που αιτούμαστε. Πριν βεβαιωθώ, ότι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, ταυτίζονται με αυτές της κοινωνίας.
 
Ρωτάω λοιπόν, ευθέως και χωρίς περιστροφές : Σε τι ποσό ανέρχονται σήμερα οι δανειακές μας οφειλές και πόσες φορές έχει ζητηθεί περίοδος χάριτος, από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να πληρώνουμε μόνο τόκους, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στοιχειωδώς, στη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας (πάγια έξοδα και υποτυπώδες έργο) του Δήμου ; Υπάρχει κάποια οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία να έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;
 
Δεν ξέρω αν πρέπει να περιμένω απαντήσεις. Εξάλλου, οι προθέσεις φάνηκαν από νωρίς. Από την περίοδο που βαυκαλιζόσασταν δημόσια, για το λογιστικό πλεόνασμα ύψους €570χιλ. που εμφανίστηκε, επαινώντας τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο, για το γεγονός ότι κατόρθωσε να παρουσιάσει εικονική κερδοφορία στον ισολογισμό του Δήμου. Έναν μήνα μετά βέβαια, τον καθαιρέσατε…
Μόνο ο σκοπός του δανείου, μας ήταν άγνωστος.
 
Από την πλευρά του Δημάρχου, προβάλλεται το επιχείρημα της “ανταποδοτικότητας (;)” του έργου. Παράλληλα, δίνεται η διαβεβαίωση, ότι δε θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, που όλοι εμείς πληρώνουμε, μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. Προφανώς, αυτό που υπονοείται είναι ότι με την αλλαγή των λαμπτήρων φωτισμού, θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας και επομένως, μείωση του ενεργειακού κόστους. Η πρόβλεψη αυτή, δε χωράει αμφισβήτηση. 
Αρκεί όμως η εξοικονόμηση αυτή, ώστε να εξοφλείται το κεφάλαιο και οι τόκοι του δανείου που ζητάμε, χωρίς παράλληλα να γίνονται περικοπές, σε αυτές τις (ελάχιστες πλέον) υπηρεσίες, που έχει την οικονομική δυνατότητα (αλλά και την υποχρέωση), να παράσχει ο Δήμος στους δημότες του ; Χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών; 
Θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω γι’ αυτά…
 
Αγαπητοί συμπολίτες.
 
Ήμουν απ’ αυτούς που είχα επισημάνει την ανάγκη, να υπάρξει επιτέλους φωτισμός, στο (μεγάλο) κομμάτι της πόλης, που σήμερα τον στερείται. Είχα συγκεκριμένα γράψει, για εικόνα εγκατάλειψης. Πίστευα και πιστεύω, ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα μιας πόλης, που θέλει να λέει ότι προσδοκά οφέλη και από τον τουρισμό, να έχει βυθισμένο στο σκοτάδι, το μισό παραλιακό της μέτωπο.
Αλίμονο όμως στο Δήμο, που χρειάζεται να πάρει δάνειο (“επάνω” σε υφιστάμενο δάνειο, που με δυσκολία εξυπηρετεί), για να καλύψει τις αυτονόητες ανάγκες της καθημερινότητας και τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες. 
Σήμερα είναι ο φωτισμός, αύριο αν κινούμαστε σε αυτή τη λογική, μπορεί να είναι η καθαριότητα και μεθαύριο κάτι άλλο. Αυτά, σε έναν στοιχειωδώς υγιή διαχειριστικά Δήμο, δε θα έπρεπε να καλύπτονται από τα διαρκή του έσοδα ; Αν όχι, δε διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο να τον πνίξουν τα χρέη;
 
Αγωνίζεστε, ώστε “τα φώτα να ανάψουν”. Ίσως μας τυφλώσουν στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές και να σας ξαναδώσουμε το χρίσμα. Δε σκέφτεστε όμως ότι, κάποια στιγμή σε 10-15 χρόνια, θα έρθει ο χρόνος που τα φώτα θα σβήσουν, με το δάνειο να εξακολουθεί να υφίσταται.
 
Και τότε, όλοι εμείς, θα θυμόμαστε ότι το 2018, ενώ υπήρχε εντονότατη λειψυδρία, ενώ όλοι οι πολίτες έψαχναν τρόπους να εξοικονομήσουμε νερό που τόσο είχαμε ανάγκη, υπήρξε μια Δημοτική Αρχή που πήρε δάνειο, με προτεραιότητα να “αλλάξει τα φώτα” στην πόλη.
 
Θα θυμόμαστε ότι, εκτός από λειψυδρία, είχαμε και λειψανδρία.
 
Θα το θυμόμαστε με πίκρα και θα το μνημονεύουμε ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
 
Όπως μνημονεύει η γενιά μου, η γενιά της κρίσης, τους πολιτικούς και τις πολιτικές, που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα.