Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Στις στέγες των σπιτιών κάτοικοι, «λίμνες» τα χωριά τους

10:24 π.μ. - Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023
10:09 π.μ. - Πέμ, 07/24/2023
Image: Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Στις στέγες των σπιτιών κάτοικοι, «λίμνες» τα χωριά τους

Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από εκατοντάδες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Χωριά καλυμμένα από νερό και σπίτια πλημμυρισμένα, με τους ανθρώπους να καταφεύγουν στις στέγες για να γλιτώσουν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την θεομηνία καταγράφονται στον Παλαμά Καρδίτσας, αλλά και σε κοντνές περιοχές όπως η Μεταμόρφωση και Βλάχο, όπου τα νερά έχουν καλύψει τα πάντα και οι κάτοικοι ζητούν με δραματικό τρόπο βοήθεια.

«Το νερό έχει περάσει τις στέγες των σπιτιών. Είναι πάνω από 3 με 4 μέτρα σε κάποια σημεία. Είναι μία ολική καταστροφή» τόνισε στο Mega ο κ. Βασίλης, κάτοικος της περιοχής Μεταφόρφωση, που μαζί με άλλα 60 άτομα – μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και παιδιά – είναι εγκλωβισμένοι στον δεύτερο όροφο του κοινοτικού γραφείου. Χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό. «Ο καθένας ό,τι πήρε από το σπίτι του, ένα μπουκαλάκι νερό» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες το χωριό έχει περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους βρήκαν καταφύγιο στον συγκεκριμένο χώρο μετά το μήνυμα του 112 για εκκένωση.

«Το σημείο είναι μη προσβάσιμο. Έχει πλημμυρίσει όλος ο κάμπος. Δεν μπορεί να έρθει ούτε η ΕΜΑΚ ούτε ο στρατός. Ίσως ελικόπτερο, αλλά που να προσγειωθεί; Δεν υπάρχει στεριά», είπε ο κος Βασίλης.

Για την ευρύτερη περιοχή έχει ζητηθεί συνδρομή από τις Ένοπλες δυνάμεις και την ΕΜΑΚ, ενώ αναζητούνται ελικόπτερα για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Οι ορμητικοί χείμαρροι άρχισαν να μπαίνουν στα σπίτια από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

«Βοήθεια, πνιγόμαστε, κάθε 10 λεπτά ακούω σπίτι να γκρεμίζεται», είπε με την σειρά της κάτοικος του Παλαμά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

efsyn.gr