Έκκληση από φιλοζωϊκές οργανώσεις: Λίγο νερό για τα αδέσποτα ζώα στον καύσωνα

9:26 π.μ. - Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019
09:07 π.μ. - Δευ, 29/26/2019
Image: Έκκληση από φιλοζωϊκές οργανώσεις: Λίγο νερό για τα αδέσποτα ζώα στον καύσωνα

Ανάγκη από νερό έχουν, εν μέσω καύσωνα, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον

Ανάγκη από νερό έχουν, εν μέσω καύσωνα, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό οι οργανώσεις και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αφήνουν λίγο νερό για τα τετράποδα που υποφέρουν από τη ζέστη. Καλούν, παράλληλα, τους φιλόζωους αλλά και κάθε πολίτη να μην ενοχλούν τα αδέσποτα, όταν εκείνα βρουν καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος και να μην τα φοβούνται, ούτε να τα διώχνουν καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για φιλήσυχα ζώα.
 
«Βάσει της νομοθεσίας, τα ζώα είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας», επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιο ζώο δαγκώνει, προβλέπεται η εξέτασή του από κτηνίατρο, η παρακολούθησή του για 15 μέρες και εφόσον η υγεία του εξελίσσεται ομαλά, η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.
 
Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που δίνονται για την προστασία των αδέσποτων, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ότι είναι εύκολο για τον καθένα να προσφέρει λίγο δροσερό νερό για τα ζώα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφαρμόζουν και πολλοί δήμοι οι οποίοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τοποθετούν ποτίστρες σε διάφορα σημεία.
 
«Αυτά τα ζώα κάποια στιγμή θα αναζητήσουν τροφή μέσα από φιλόζωες οικογένειες ή με κάποιον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη δική μας συνεισφορά είτε όχι, θα αναζητήσουν λίγη σκιά και λίγη δροσιά, θα κουρνιάσουν σε κάποιο σημείο για να προστατευτούν. Ας μην τα ενοχλήσουμε, ας μην τα προκαλέσουμε με τη συμπεριφορά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει, άλλωστε, ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα και κάποιο άλλο ποσοστό που δεν επιθυμεί την παρουσία τους στην γειτονιά ή δυσανασχετεί με όσους τα φροντίζουν.  


tvxs.gr