Εκλογές στην Τουρκία: «Σουλτάνος» και πάλι ο Ερντογάν - Επικράτησε και στον β’ γύρο με 52,24% έναντι 47,76% του Κιλιτσντάρογλου

9:50 π.μ. - Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Δευ, 29/50/2023
Image: Εκλογές στην Τουρκία: «Σουλτάνος» και πάλι ο Ερντογάν - Επικράτησε και στον β’ γύρο με 52,24% έναντι 47,76% του Κιλιτσντάρογλου

Ακόμα μια πενταετία στο “τιμόνι” της Τουρκίας - «Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε», δήλωσε ο Ερντογάν

Για ακόμα πέντε χρόνια η Τουρκία θα έχει στο “τιμόνι” της τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με την καταμέτρηση των ψήφων για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας να πλησιάζει στο 100%, ο πρόεδρος του AKP προηγείται τόσο στην καταμέτρηση του κρατικού πρακτορείου “Αναντολού”, όσο και σε εκείνο του αντιπολιτευόμενου πρακτορείου ANKA.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το “Αναντολού”, ο Ερντογάν με την καταμέτρηση στο 99,45% συγκεντρώνει 52,1% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 47,90%.

«Μέχρι τον θάνατο μαζί»

Την πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη του στις εκλογές που του εξασφάλισε τρίτη προεδρική θητεία και ακόμα πέντε χρόνια στο “τιμόνι” της Τουρκίας πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πλήθος πανηγύριζε την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστούσε τον λαό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του.

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε», δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ότι θα είναι μαζί τους «μέχρι τον θάνατο» και όχι απλά μέχρι αυτήν την εκλογική νίκη.

«Απευθύνομαι σε αυτούς που ρωτούν και σε αυτούς που δε ρωτούν. Εμείς είμαστε πρώτοι και σας αγαπάμε. Εμείς αγαπούμε πολύ την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη. Από εδώ ξεκινήσαμε και εδώ συνεχίζουμε τις νίκες. Σας χαιρετώ όλους και θέλω να ξέρετε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την επιλογή του λαού έχουμε ολοκληρώσει με νίκη και ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές γιορτές έχουμε και μία τρίτη γιορτή, την εκλογική νίκη για την οποία ευχαριστώ όλους τους πολίτες», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ το πλήθος φώναζε «ένας είναι ο Θεός», δηλαδή το σύνθημα με το οποίο καλούν τους πιστούς στο τζαμί.

«Συγχαρητήρια σε όλους»

«Θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα που στήριξε την εκλογική διαδικασία. Θέλω να συγχαρώ τις γυναίκες και τους νέους. Επίσης, όλα τα αδέρφια μας τα οποία πολέμησαν με όλη τους την ψυχή για το κόμμα και να ευχαριστήσω όλους του πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».

«Τα πέντε χρόνια που έχουμε μπροστά μας με βρίσκουν ξανά υπεύθυνο για τη χώρα. Αυτό αποφάσισε ο λαός κι εγώ θα είμαι υπεύθυνος. Ευχαριστώ τον λαό που με επέλεξε», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα, αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν κι εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία», σημείωσε, με το πλήθος να φωνάζει «bye bye Κεμάλ», αποχαιρετώντας τον πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν.

«Όπως το σίδερο γίνεται ατσάλι, έτσι κι εσείς με την ακλόνητη πίστη και τη βούλησή σας μετατρέψατε αυτή την εκλογική διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε και προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό, κάνοντας νέα επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου.

«Έχουμε την αποδοχή όλων των πολιτών της Τουρκίας. Είχε προβλέψει ότι θα κερδίσουμε με τρόπο τέτοιο, που κανείς δε θα έχανε στη χώρα. Η Τουρκία είναι αυτή που κερδίζει με αυτό το αποτέλεσμα. Η Τουρκία είναι που θα αναπτυχθεί. Εμείς δε θα υποχωρήσουμε ποτέ από τις διάφορες απειλές. Ανοίξαμε τις πόρτες σε όλους και μοιραστήκαμε τις αγωνίες τους», πρόσθεσε.

«Εμείς γράφουμε Ιστορία και η Τουρκία βγήκε κερδισμένη», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης ψήφισε υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Θα σεβαστούμε τα τελικά αποτελέσματα ως τη βούληση του έθνους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, αμέσως μόλις έγινε ξεκάθαρη η επικράτηση του επικεφαλής του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου CHP, Φαίκ Οζτράκ, από την πλευρά του είπε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, πρέπει τώρα να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Υπογράμμισε, δε, ότι ένας στους δύο Τούρκους έδειξαν ότι στηρίζουν τον προεδρικό υποψήφιο του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η πρώτη επίσημη δήλωση συγχαρητηρίων ήρθε από τον εμίρη του Κατάρ, ο οποίος συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νέα νίκη.

«Αγαπητέ μου αδερφέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι επιτυχία στη νέα σου θητεία και να πετύχεις σε αυτήν ό,τι φιλοδοξεί ο αδελφός τουρκικός λαός...», σημειώνει σε ανάρτησή του ο εμίρης, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έσπευσε και εκείνος να συγχαρεί άμεσα τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του «αδιαμφισβήτητη».

Οι πρώτες αντιδράσεις από το “στρατόπεδο” της αντιπολίτευσης ήρθαν από τον αντιπρόεδρο του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ και έχουν... ποδοσφαιρικό χαρακτήρα. Ο Ιμπραήμ Οζκάν σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ένοχος είναι ο προπονητής που κράτησε δύο ποδοσφαιριστές. όπως ο Ρονάλντο και ο Μέσι. να περιμένουν στον πάγκο... Συγχαρητήρια Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...», ενώ σε νέα του ανάρτηση ανέφερε: «Η πολιτική είναι κοινωνιολογία, όχι μαθηματικά. Θα κάνουμε καλά τους υπολογισμούς μας και θα ξεκινήσουμε από την αρχή».

Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού

Ο Ερντογάν επικράτησε και στις εκλογές των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό. Ο Τούρκος πρόεδρος λαμβάνει 52,28% στο 97,84%, ενώ ο Κεμάλ Κλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 47,72%. Στην Ελλάδα ο Κιλιτσντάρογλου επικρατεί με 67,2%, έναντι 32,80%.

Ψήφισαν... την ίδια ώρα

Στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, ψήφισε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν», σημείωσε, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε ψηφίσει λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα στην Άγκυρα, κάλεσε τους συμπολίτες του «να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από μια αυταρχική κυβέρνηση».

«Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν», δήλωσε. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κάλεσε, επίσης, τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, «διότι αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», σημείωσε.

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτή τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει», διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο εκλογικό τμήμα και τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του.

neakriti.gr