«Έξωση» από το μηχανογραφικό για πολλά νέα τμήματα στη χώρα

9:34 π.μ. - Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019
09:06 π.μ. - Τετ, 05/34/2019
Image: «Έξωση» από το μηχανογραφικό για πολλά νέα τμήματα στη χώρα

Δε θα λειτουργήσουν συνολικά 37 τμήματα κυρίως στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης)

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται, φέτος, στα μηχανογραφικά δελτία των υποψήφιων φοιτητών και σπουδαστών. Όπως έγινε γνωστό, ένας σημαντικός αριθμός νέων τμημάτων, τα οποία προέκυψαν μετά τις σαρωτικές αλλαγές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος και κατ’ επέκταση θα εξαιρεθούν από το μηχανογραφικό δελτίο του 2019 που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα λάβουν μέρος τον Ιούνιο στις πανελλαδικές εξετάσεις.
 
 
Όπως προκύπτει από τα νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 (πολυνομοσχέδιο), τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δε θα λειτουργήσουν συνολικά 37 πανεπιστημιακά τμήματα και κυρίως στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η περιβόητη Νομική Πάτρας, καθώς και νέα τμήματα στο Γεωπονικό Αθήνας, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αυτά τα τμήματα πήραν και την “ευλογία” της Βουλής, δε σημαίνει ότι σίγουρα θα ανοίξουν τις πόρτες τους - το 2020 - σύμφωνα µε τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να υποδεχτούν νέους φοιτητές.
 
Νέοι εισακτέοι
 
Σύμφωνα με το ethnos.gr, η οριστική απόφαση για τη λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν αδυναμία να δεχτούν νέους εισακτέους σε ορισμένα τμήματα, εφόσον κρίνουν ότι οι υποδομές και το προσωπικό του Ιδρύματος δεν επαρκούν. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές οι οποίοι φέτος φοιτούν στη Β’ Λυκείου σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να “ποντάρουν” αποκλειστικά σε αυτά τα 37 τμήματα, αλλά να φροντίσουν από τώρα να ενημερωθούν και για όλα τα παρεμφερή που τους ενδιαφέρουν. 
Με δεδομένο ότι φέτος το μηχανογραφικό δελτίο για τα περίπου 100.000 παιδιά που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, και τον Ιούνιο θα κληθούν να το συμπληρώσουν, θα έχει μια εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία, οι μαθητές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια όσον αφορά στις επιλογές τους για τους εξής λόγους: 
 
* Στο μηχανογραφικό δελτίο δε θα βρουν Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ). 
 
* Επίσης θα υπάρχουν πάρα πολλά νέα τμήματα στα πανεπιστήμια αλλά και σημαντικός αριθμός τμημάτων µε διαφορετική ονομασία. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν “έρευνα αγοράς”, διότι δε θα έχουν στη διάθεσή τους οδηγούς σπουδών, ούτε και ενημέρωση για τα επαγγελματικά δικαιώματα από τις ηλεκτρονικές σελίδες των πανεπιστημίων. Συνεπώς θα ήταν χρήσιμο να κάνουν μια περιήγηση στο διαδίκτυο και σε παρεμφερή τμήματα, προκειμένου να αποκτήσουν μια εικόνα. 
 
* Φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο, εκτός των τμημάτων που υπάγονται στο υπουργείο Άμυνας και σε συναφείς υπηρεσίες (στρατιωτικές σχολές, Λιμενικό, Πυροσβεστική κ.λπ.), θα έχουμε 432 τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων (αν ένα τμήμα έχει δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις, υπάρχουν δύο “γραμμές” του μηχανογραφικού γι’ αυτό το τμήμα). Πέρυσι είχαμε 438 και το 2017 στο μηχανογραφικό συμμετείχαν 451 τμήματα. Το 2020 τα τμήματα θα είναι 468, µε την προϋπόθεση βέβαια ότι θα λειτουργήσουν και τα 37 νέα τμήματα.
 
37 νέα τμήματα
 
Όσον αφορά στα 37 τμήματα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτά που ανήκουν σε πανεπιστήμια της Αττικής, αλλά θα έχουν την έδρα τους σε κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, το οποίο θα στεγαστεί στην Άμφισσα. Επίσης το Τμήμα Μουσειολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι στην Έδεσσα, και το Τμήμα Γεωλογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, που θα είναι στην Καβάλα. Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο από του χρόνου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει δύο τμήματα στα Ψαχνά Ευβοίας. Πρόκειται για τα Τμήματα Διατροφής-Διαιτολογίας και Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού. 
 
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) ενισχύεται µε έξι νέα τμήματα, εκ των οποίων δύο θα έχουν έδρα το Ηράκλειο και από ένα τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Πάντως, οι φοιτητές οι οποίοι ήδη σπουδάζουν στα ΤΕΙ και δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο πανεπιστήμιο µε το οποίο συγχωνεύτηκε το κάθε ΤΕΙ και έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. 
 
Η ακαδημαϊκή λειτουργία των τμημάτων των ΤΕΙ συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ΤΕΙ εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών τμήματος ΤΕΙ. Αν δε θέλουν να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, μπορούν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.