Έκτακτα μέτρα για τον «Ιανό»- Πού θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας

7:29 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020
07:09 μ.μ. - Τετ, 16/29/2020
Image: Έκτακτα μέτρα για τον «Ιανό»- Πού θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας

Για πιθανές πλημμύρες και καταστροφές προειδοποίησε σε έκτακτη ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς

  Συναγερμός  έχει σημάνει στις Αρχές ενόψει του κύματος κακοκαιρίας «Ιανός» που αναμενεται να χτυπήσει από αύριο το απόγευμα τη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο που θα πλήξει τη χώρα είναι «μεσογειακός κυκλώνας».  Πρόκειται για σχετικά σπάνιο φαινόμενο που έχει την τάση, ωστόσο,  να γίνεται πιο συχνό. 

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπηθούν  το Ιόνιο και νομοί της Πελοποννήσου.  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας. 

O κ.Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις  τους και να φιλοξενηθούν ει δυνατόν σε σπίτια συγγενών και φίλω, ιδιαίτερα αν στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει πλημμύρες στα σπίτια τους.   Ειδικότερα, οι τρεις βασικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία είναι:

-Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.

-Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.

-Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Πώς θα κινηθεί ο μεσογειακός κυκλώνας

Από αύριο Πέμπτη αργά το απόγευμα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, αλλά και η Ηλεία.

Στη συνέχεια η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη, με αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, σε αστικές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εθνική Μετωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το έκτακτο δελτίο έχει ως εξής:

Κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

- Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

- Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

- Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά.

Επισημαίνεται ότι:

• Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. 

Πηγή Πρώτο Θέμα