Εκτός χρηματοδότησης οι κοινωνικές δομές της Κρήτης

11:44 π.μ. - Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015
11:09 π.μ. - Τετ, 30/44/2015
Image: Εκτός χρηματοδότησης οι κοινωνικές δομές της Κρήτης

Τρίμηνη παράταση στη χρηματοδότηση κοινωνικών δομών μέχρι τα τέλη του 2015 ανακοίνωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Φωτίου, και ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, προκαλώντας μια προσωρινή ανακούφιση σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που θα βοηθούνται από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα συσσίτια και τις υπόλοιπες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Κάτι που όμως, όπως υπενθυμίζεται, έγινε αφού προηγήθηκε το θρίλερ για την εξασφάλιση κονδυλίων, αφού 36 κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχιας σε όλη τη χώρα κατέβασαν ρολά τους προηγούμενους μήνες, μεταξύ αυτών και του Δήμου Ηρακλείου, και αφού τινάχθηκαν στον αέρα αρκετές κοινωνικές δομές για την άμεση αντιμετώπιση της φτώχιας.
 
Έτσι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο Ηράκλειο κάνουν λόγο για παράταση-παρωδία, καθώς, όπως σημειώνουν, το αρμόδιο υπουργείο ναι μεν δίνει 3μηνη παράταση, όχι όμως σε δομές που έκλεισαν πριν από τρεις και πλέον μήνες, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου.
 
Αιχμές για τη στάση της αν. υπουργού
 
Τοπικοί φορείς μάλιστα αφήνουν αιχμές για τη στάση της κ. Φωτίου, καθώς για το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα το αρμόδιο υπουργείο δεν υπέγραφε τον περασμένο Ιούλιο τη συνέχιση της λειτουργίας της κοινωνικής αυτής δομής, παρά την κραυγή απόγνωσης φορέων, εργαζομένων και ωφελουμένων, οι οποίοι, αν και έφτασαν στο σημείο μηδέν, δεν τους άκουσε κανείς! Το συγκεκριμένο αίτημα είχε πέσει, συνεπώς, στο κενό από τα αρμόδια υπουργεία.
 
Για την παράταση πάντως σε κλειστές κοινωνικές δομές, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου κάνει λόγο για προχειρότητα από πλευράς της κυβέρνησης, την οποία καλεί να συμπεριλάβει και τις δομές που έληξε η χρηματοδότησή τους, ενώ ανάλογη είναι η παρέμβαση και από την ΚΕΔΕ.
 
«Η κ. Φωτίου πρέπει επιτέλους να δείξει κατανόηση, ώστε να περιλάβει η υπουργική απόφαση και τις δομές που είχαν κλείσει εξαιτίας της έλλειψης πόρων το Μάιο και τον Ιούνιο, όπως και αυτές της Κρήτης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ΚΕΔΕ κ. Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
 
«Θα ήμασταν ευτυχείς εάν η κ. Φωτίου τον Ιούνιο, που πραγματικά πιέζαμε για τη συνέχιση του προγράμματος, είχε αυτή τη σπουδή που έχει σήμερα. Δυστυχώς, όμως, για εμάς και για τα παιδιά περισσότερο που έμειναν άνεργα αυτό δεν έγινε. Έτσι, ενώ είχαμε υπογράψει και είχαμε ζητήσει την παράταση, δεν υπήρχε υπογραφή υπουργού, με αποτέλεσμα όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τις δομές να έχουμε βάλει πολλά χρήματα από την τσέπη μας, χωρίς να μας δίνουν καμία χρηματοδότηση. Και με εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριτέκων Μανώλης Αχλαδιανάκης.
 
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος στηρίζει πλέον με δικές του δυνάμεις το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων, όπως και τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού στηρίζουν το κοινωνικό συσσίτιο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
 
Γεωργία Μακάκη
neakriti.gr