Ελάχιστα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο λάδι τη φετινή χρονιά

12:05 μ.μ. - Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022
12:12 μ.μ. - Τετ, 07/05/2022
Image: Ελάχιστα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο λάδι τη φετινή χρονιά

Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης στον ΗΧΩ 99,8

Για την πορεία της ελαιοκομικής περιόδου μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης. Όπως είπε, το ελαιόλαδο είναι πια χρηματιστηριακό προϊόν. Η Ισπανία έχει μειωμένη παραγωγή όπως και η Ιταλία. Είναι όμως κάτι που παρατηρείται ευρύτερα στη Μεσόγειο. Όλο αυτό φέρνει μια αύξηση των τιμών. Εμείς όμως δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Πρέπει κάθε χρονιά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να παράγουμε και να διαθέτουμε στην αγορά ένα ποιοτικό ελαιόλαδο. Γιατί κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε την καλλιέργειά μας, με καλή οργάνωση και συντονισμό. Να γίνεται ορθολογική χρήση των εγκεκριμένων φαρμάκων και να μην ψεκάζουμε, όποτε να ΄ναι και όπως να ΄ναι . Η δε δακοκτονία να γίνεται σωστά και όταν πρέπει, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.

Σε ότι αφορά δημοσιεύματα για υπολειμματικότητα σε ελαιόλαδα ο κ. Μαρινάκη ανέφερε ότι από δηλώσεις του απομονώθηκε μια φράση. Όχι πως δεν υπάρχει θέμα. Εκείνο που πρέπει να περάσει στον παραγωγό είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν μας. Ως ΣΕΔΗΚ κάθε χρόνο κάνουμε διαγωνισμούς ελαιολάδου, λαμβάνονται δείγματα και τιμούμε τον καλό ελαιοπαραγωγό. Διαπιστώσαμε φέτος ότι τα υπολείμματα ήταν λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό συνέβαλε και η καμπάνια αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνικών μέσων που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας για ελέγχους. Γιατί υπήρξαν περιπτώσεις επιστροφής εξαγώγιμου λαδιού. Κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε και πρέπει να το αποφύγουμε στο μέλλον. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι λείπει ο γεωπόνος από το χωράφι. Οι γεωπόνοι δεν πρέπει να είναι στο γραφείο, πρέπει να βγουν έξω. Θα πρέπει επίσης και οι δημόσιες υπηρεσίες να ενισχυθούν με το απαιτούμενο προσωπικό, για να μπορέσουν να είναι δίπλα στον παραγωγό, τον αγρότη, επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο ανέφερε, πως το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο προϊόν που πρέπει να τυποποιείται και να συσκευάζεται προκειμένου να πάρει την υπεραξία που του αξίζει. Πρέπει όμως όλοι να βοηθήσουμε σε όλο αυτό. Και οι Δήμοι πρέπει να ενεργοποιηθούν, να βοηθήσουν. Η Κρήτη είναι ένας ελαιώνας. Σαφώς και η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει. Εξάλλου ο πρωτογενής τομέας θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.