Έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων του νομού Λασιθίου

10:00 π.μ. - Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016
10:11 π.μ. - Πέμ, 10/00/2016
Image: Έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων του νομού Λασιθίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι όπως κάθε νέο σχολικό έτος, έτσι και φέτος η Υπηρεσία μας

Θα πραγματοποιήσει υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα κυλικεία των σχολείων του Νομού Λασιθίου, προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των αναγραφόμενων στις Υγειονομικές Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, τόσο όσον αφορά στην υγιεινή των χώρων τους όσο και στα προσφερόμενα από αυτά προϊόντα.
 
Σκοπός των Υγειονομικών Ελέγχων αλλά και των ανωτέρω Υγειονομικών Διατάξεων, είναι η λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνονται από το σχολικό πληθυσμό, αλλά και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, δεδομένου ότι το σχολικό κυλικείο μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών υγιεινής διατροφής. Το σχολείο θεωρείται διεθνώς ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολικού περιβάλλοντος και γι’ αυτό η διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφών επιτρέπει την ενίσχυση θετικών διατροφικών μηνυμάτων που πρέπει να δίνονται συστηματικά και μέσα στην τάξη.
 
Τα σχολικά κυλικεία, όπως κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με την υποχρεωτική άδεια λειτουργίας, οι εργαζόμενοι σε αυτά θα πρέπει να διαθέτουν το απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας καθώς και πιστοποιητικό εκπαίδευσης στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, οι χώροι τους να τηρούνται καθαροί, τα ευαλλοίωτα τρόφιμα να διατηρούνται στα ψυγεία καθώς και τα τρόφιμα που προσφέρονται ζεστά να διατηρούνται σε κατάλληλες συσκευές (θερμοθαλάμους) υπό θερμοκρασία 60ο C. Παράλληλα συστηματικά πρέπει να προωθείται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
 
Κάθε χρόνο στους έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούνται από αρμόδιους Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Υπηρεσίας μας, ενώ διαπιστώνεται ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο υγιεινής, υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις όσον αφορά στα προσφερόμενα τρόφιμα. Το περασμένο σχολικό έτος η Υπηρεσία μας προέβη σε διάφορες ενέργειες ανάλογα μα την βαρύτητα των ευρημάτων που περιελάμβαναν υποδείξεις για συμμόρφωση ή και παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.
 
Θεωρώντας ότι η προστασία της υγείας του μαθητικού πληθυσμού δεν δέχεται συμβιβασμούς, κι ότι οι επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο, οφείλουν να αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους, σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό αλλά και τους γονείς, των οποίων τα παιδιά επιλέγουν το κυλικείο για τη σίτισή τους, θέλουμε να συμμαχήσουμε στην διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
 
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκ νέου αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία, όπως τονίζουμε και με έγγραφό που έχει ήδη αποσταλεί στην Α/θμια και τη Β/θμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ΠΕ Λασιθίου προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα σχολικά κυλικεία, θα τηρούνται τα νόμιμα.
 
Οι Επόπτριες Δημόσιας Υγείας της Υπηρεσίας μας, τέλος, στα πλαίσια του ρόλου τους τόσο όσον αφορά στην Υγειονομική Διαφώτιση, όσο και ως αρμόδιο ελεγκτικό όργανο για την τήρηση της Υγειονομικής Νομοθεσίας είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλέφωνα: κα Φραγκιαδάκη 28413 40385, κα Φανουράκη 28413 40384, όπως και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κα Μωυσάκη στο 28413 40380.
 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 
Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου