Ελένη Βλάσση: Ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα μέσα στο σπήλαιο συνάδουν με τη μυθολογία, που λέει ότι ο Δίας γεννήθηκε εκεί

10:54 π.μ. - Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015
10:07 π.μ. - Τρί, 28/54/2015
Image: Ελένη Βλάσση: Ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα μέσα στο σπήλαιο συνάδουν με τη μυθολογία, που λέει ότι ο Δίας γεννήθηκε εκεί

Σκηνοθετώντας το ντοκιμαντέρ «Ένας θεός γεννιέται», το οποίο θα προβληθεί στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, η Ελένη Βλάσση ανακάλυψε στα γυρίσματα της ταινίας της, που έγιναν στο σπήλαιο Δικταίον Άντρο του Οροπεδίου Λασιθίου, έναν σταλαγμίτη με τη μορφή του Θεού Δία, ενισχύοντας την άποψη ότι όχι μόνο ο Δίας γεννήθηκε εκεί, αλλά και ότι η φύση φρόντισε να το πιστοποιήσει με ένα μοναδικό τρόπο.

«Καταρχήν, ο Δίας, σύμφωνα με το θρύλο, γεννήθηκε εκεί, και όπως δείχνει και το εύρημά μας, κατοικεί εκεί. Δε χρειάζεται να επιβεβαιώσω εγώ με το ντοκιμαντέρ αυτό το θρύλο, γιατί ήδη είναι καταγεγραμμένος και επιβεβαιωμένος από τους αρχαίους συγγραφείς.
 
Εγώ, όμως, θα ήθελα να προσθέσω δυο-τρία στοιχεία, τα οποία ανακαλύψαμε μέσα στο σπήλαιο και μου έχουν προκαλέσει δέος και θαυμασμό. Ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα μέσα στο σπήλαιο συνάδουν με τη μυθολογία, που λέει ότι ο Δίας γεννήθηκε εκεί, αλλά επίσης φαίνεται ότι κατοικεί εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια», μας λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας κ. Ελένη Βλάσση.
 
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή της ανακάλυψης του σταλαγμίτη με τη μορφή του Δία, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μέσα στο σπήλαιο.
 
«Όταν διέκρινα μέσα στο αμυδρό φως του σπηλαίου ότι υπάρχει σταλαγμίτης με τη μορφή του Δία, έτσι όπως τον αποδίδουμε εικονικά στη μυθολογία, έμεινα εκστατική. Όταν δε φωτίσαμε το σταλαγμίτη, για να διακρίνω περισσότερο τα χαρακτηριστικά του, με διαπέρασε ιερή συγκίνηση.
 
Εξάλλου, η εικόνα που αποτυπώσαμε στο σπήλαιο και σας παρουσιάζουμε τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και στον έντυπο Τύπο, μιλάει από μόνη της. Όταν υπάρχει σταλαγμίτης, τον οποίο ανακαλύψαμε και δεσπόζει ως άγαλμα στο κεντρικό μέρος του σπηλαίου, δίπλα στη λίμνη, όπου οι ιερείς εναπόθεταν τα αναθήματα προς το Θεό, έχοντας τη μορφή του Δία, του Θεού των θεών και ανθρώπων, τότε τα δικά μου λόγια είναι περιττά.
 
Εφόσον και η φύση έχει κάνει τέτοιο μεγαλειώδες έργο, που συνηγορεί με τους θρύλους, εγώ, ως σκηνοθέτης, το μόνο πράγμα που οφείλω να κάνω είναι να αποτυπώσω αυτήν την εικόνα και να τη μεταφέρω στα πέρατα της γης, ως κάτι σπάνιο και συγκλονιστικό. Και πιστέψτε με, όταν θα δείτε το ντοκιμαντέρ, είναι εκπληκτικό το να δεσπόζει στο ημίφως του σπηλαίου ένας σταλαγμίτης, λες και είναι άγαλμα, ο οποίος έχει τη μορφή του Δία.
 
Ακόμα και αν κάποιος δεν πιστεύει στους θρύλους και στους μύθους, που όμως είναι ο πολιτισμός μας, υποκλίνεται στο μεγαλείο του Δικταίου, γιατί μέσα από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, που έχουν μορφές θεών και ημίθεων, μεταφέρεται στο χωροχρόνο, χιλιάδων χρόνων πίσω, που είναι και η αφετηρία του μεγάλου Κρητικού και Μινωικού Πολιτισμού», μας είπε η Ελένη Βλάσση.
 
Δεν είναι όμως μόνο η μορφή του Θεού Δία που ανακαλύφθηκε μέσα στο ιστορικό σπήλαιο. «Το εκπληκτικό είναι ότι πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που δημιουργήθηκαν στο σπήλαιο εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι ανθρωπόμορφοι, σχεδόν σαν αγάλματα, πράγμα που σημαίνει ότι το Δικταίον Άντρο είναι ευλογημένο από τη φύση και το Θεό», αναφέρει σχετικά η Ελένη Βλάσση...
 
 
Το ντοκιμαντέρ
 
Για το πάθος της να δημιουργεί με κάθε κόστος σπουδαίες ταινίες μικρού μήκους, και ειδικά για την τελευταία της δουλειά, η Ελένη Βλάσση λέει ότι «είναι από τα πιο δύσκολα ντοκιμαντέρ που έχω κάνει στη μέχρι τώρα καριέρα μου και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι έπρεπε να αποδώσω με απόλυτη ιστορική πιστότητα το θρύλο, την τελετουργική συνέπεια του ντοκιμαντέρ και να προσεγγίσω το ενδυματολογικό στοιχείο.
 
Οφείλω να πω ότι, όσον αφορά στη σκηνοθεσία αυτού του ντοκιμαντέρ, είναι τόσο δύσκολη, ώστε οι περισσότεροι γνωστοί μου διάσημοι σκηνοθέτες μού εκμυστηρεύτηκαν πως δε θα τολμούσαν το μεγάλο αυτό εγχείρημα, επειδή το ντοκιμαντέρ αυτό έχει να κάνει με θεούς, θεανθρώπους και ήρωες, και επομένως είναι πάρα πολύ δύσκολη η απόδοσή του.
 
Προσωπικά ανέλαβα την ευθύνη, να κάνω αυτό το δύσκολο έργο, από αγάπη για τον τόπο μου, επειδή κατάγομαι από το νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα από την Ιεράπετρα, και από το πάθος για τη δουλειά μου. Δε θα μπορούσα, εξάλλου, να αρνηθώ τη δημιουργία οποιουδήποτε ντοκιμαντέρ, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, εφόσον αφορά τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας, τον οποίο προβάλλω διαρκώς σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.
 
Εξάλλου, άντλησα τεράστια δύναμη από τον ίδιο το θρύλο, ώστε να μπορώ να αντιμετωπίσω τον Δία, το Θεό, τον οποίο πολλοί αρχαίοι λαοί λάτρευαν, αλλά και για να προσεγγίσω ιστορικά τον Μ. Αλέξανδρο, το μεγαλύτερο εκπολιτιστή και στρατηλάτη όλων των εποχών, καθώς και για να αποδώσω την ισχυρή προσωπικότητα του ναυάρχου Νέαρχου, του πρώτου εξερευνητή του Ινδικού Ωκεανού», τονίζει η Ελένη Βλάσση.
 
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας υποστηρίζει ότι αυτός ο θεσμός σιγά-σιγά εξαπλώνεται, εκτός από την Ιεράπετρα, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου.
 
 
Συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ ο Αντόν Σκαπλέροφ - Σε ρόλο αρχαίου Έλληνα ο Ρώσος κοσμοναύτης
 
Το ταλέντο της Ελένης Βλάσση να πείθει διεθνούς βεληνεκούς προσωπικότητες να πάρουν μέρος στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, αλλά και η τύχη, που έπαιξε και το δικό της ρόλο, βοήθησαν στο να υποδυθεί ένα μικρό ρόλο και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ, με τον οποίο ανέπτυξε μια καλή φιλία.
 
«Πιστεύω ότι, όταν κάποιος κάνει τη δουλειά του με πολύ μεράκι, πάθος και συνέπεια, αλλά κυρίως με αγάπη για τον τόπο του, αυτό από μόνο του προσελκύει και εμπνέει τους πάντες να συμμετέχουν. Εξάλλου, το δυνατό χαρτί, που προκαλεί όλους τους λαούς του κόσμου, είναι οι θρύλοι μας, οι μύθοι μας και η ιστορία μας. Δεν υπήρχε κανένας αρχαίος πολιτισμός που να έχει τόσο πλούσιες μυθολογικές και ιστορικές καταγραφές, όσο ο Μινωικός και ο Ελληνικός.
 
Εξάλλου, οι θρύλοι του Δικταίου Άντρου είναι συναρπαστικοί και οι περισσότεροι επισκέπτες του σπηλαίου γνωρίζουν το μεγαλείο τους, και έτσι ήταν πολύ εύκολο ο διάσημος Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ να εμπνευστεί από τα γυρίσματά μας και να συμμετέχει ως Αρχαίος Έλληνας.
 
Ο κ. Αντόν Σκαπλέροφ βρίσκεται στην Κρήτη στα πλαίσια του προγράμματος αποκατάστασης της υγείας του, μετά από 7μηνη παραμονή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρέπει επίσης να σας αναφέρω ότι, εκτός από το Ρώσο κοσμοναύτη, στο ντοκιμαντέρ αυτό συμμετείχαν ένας Γάλλος φιλόσοφος, αλλά και ένας Πολωνός διπλωμάτης. Θεωρώ μεγάλη τιμή τη συμμετοχή όλων αυτών των διεθνών προσωπικοτήτων στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ μας "Ένας θεός γεννιέται".
 
Οφείλω όμως να ευχαριστήσω από καρδιάς και τους δικούς μας ανθρώπους, που ως γνήσιοι απόγονοι των Μινωιτών, με αγάπη και σεβασμό για το θρύλο, συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ, όπως ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης και ο σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ κ. Δημήτρης Πλευράκης.
 
Όμως, είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι σ' αυτήν την κρίσιμη εποχή συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι, ώστε να αποδώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το θρύλο του Δία, του Μ. Αλεξάνδρου και του Νέαρχου.
 
Είμαι βαθιά συγκινημένη, που όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ξένοι και Έλληνες, με την παρουσία τους για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ στο Δικταίον Άντρο έγιναν ήχος και εικόνα, που θα ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, για να αναδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα σ' αυτό το σπήλαιο γεννήθηκε ο Δίας, ο Θεός των θεών και των ανθρώπων, αλλά και ότι εκεί ανδρώθηκε ο Μ. Αλέξανδρος», σημειώνει η Ελένη Βλάσση.
 
Νίκος Πετάσης
neakriti.gr