Έληξε η απεργία ναυτεργατών- ταξιδεύουν απόψε τα καράβια

3:11 μ.μ. - Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
03:02 μ.μ. - Πέμ, 25/11/2021
Image: Έληξε η απεργία ναυτεργατών-  ταξιδεύουν απόψε τα καράβια

Μεγάλη η οικονομική ζημιά στις χωματερές τα κηπευτικά Ιεράπετρας

Άμεση αναστολή των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών κι επιστροφή στις δουλειές τους, αποφάσισε η ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι. 

Η απόφαση, η οποία ελήφθη με πλειοψηφία 10 - 4, έχει άμεση εφαρμογή, γεγονός που σημαίνει ότι τα πληρώματα θα πρέπει να επανδρώσουν το ταχύτερο τα πλοία και αυτά να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια τους από και προς τα νησιά.

Η ΠΝΟ έλαβε την απόφαση αυτή μετά την νέα πρόταση των πλοιοκτητών για αυξήσεις 2% και ικανοποίση άλλων αιτημάτων του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι η απεργία της ΠΝΟ ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας και ήταν 24ωρη. Ωστόσο, χθες αποφασίστηκε να γίνει παράταση της απεργίας για 24 ώρες, μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης καθώς η ΠΝΟ δεν ικανοποιήθηκε από την πρόταση της ΣΕΕΝ για αυξήσεις 2%. Σήμερα, πρέπει να βρέθηκε κάποια συμβιβαστική λύση αφού η ΠΝΟ αποφάσισε να λήξει την απεργία πριν τη λήξη της. 

Νωρίτερα, έκκληση στην ΠΝΟ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποίησης είχαν κάνει οι έμποροι κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα στο νησιωτικό τουριστικό προϊόν και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων.

Ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους: 

«Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα απεργίας των πληρωμάτων των πλοίων ακτοπλοΐας για την προάσπιση των συμφερόντων τους, επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την εξέλιξη της κατάστασης που τείνει να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων μελών μας μας, αλλά και στους κατοίκους των νησιών, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο τρόπο σύνδεσης με την χερσαία χώρα, παρά μόνο την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Πρέπει παράλληλα να συνυπολογιστεί το τεράστιο πλήγμα που δέχεται το νησιωτικό τουριστικό προϊόν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι έχουν προγραμματισμένες αναχωρήσεις, γεγονός που αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα μας, αλλά και αποτροπή για μελλοντικές επισκέψεις στα νησιά μας.

Καθώς η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η απεργία είναι ακατάλληλη για να δέσουν τα πλοία στα λιμάνια και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα, τονίζουμε την ανάγκη διαλόγου με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικού συμφέροντος, που θα οδηγήσει σε λύσεις κοινά αποδεκτές και ρεαλιστικές.

Κάνουμε δε έκκληση στην ΠΝΟ, παρά τα δίκαια αιτήματά της, να αναστείλει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από  και προς τα νησιά και να επανέλθουν τα λιμάνια σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης».

Πηγή: iefimerida.gr