Ελιγμοί της Μόσχας για την Πανορθόξη Σύνοδο

10:06 π.μ. - Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016
10:06 π.μ. - Παρ, 17/06/2016
Image: Ελιγμοί της Μόσχας για την Πανορθόξη Σύνοδο

Παπάδες και πολιτικοί επιστρατεύονται για την ενότητα της Ορθοδοξίας

 
Απεσταλμένος Πατριαρχείου Μόσχας αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ώρες στην Κρήτη, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που πήρε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, ώστε να μη φανεί διασπασμένη η Ορθοδοξία στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Η παρουσία απεσταλμένου από το ρωσικό Πατριαρχείο θα επιτρέψει στην Σύνοδο να δείξει προς τα έξω μία εικόνα ενότητας.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται παρασκηνιακά. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας απαρτίζεται από εκπροσώπους των κοινοβουλίων περίπου 30 χωρών με ορθόδοξους πληθυσμούς και έχει πρόεδρο τον Ρώσο Σεργκεϊ Ποπώφ, ενώ Γενικός Γραμματέας είναι ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Επισήμως η ρωσική πλευρά δεν επιβεβαιώνει τις κινήσεις αυτές. Πηγές προσκείμενες στην Διακοινοβουλευτική πάντως εκφράζουν μια αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη της κρίσης, που ξέσπασε με την απόφαση των Εκκλησιών Ρωσίας,  Γεωργίας, Βουλγαρίας και του πατριαρχείου Αντιοχείας, να απέχουν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης.

Είχε προηγηθεί η υπαναχώρηση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ενώ αρχικά είχε συνταχθεί με τα παραπάνω πατριαρχεία, κατόπιν ισχυρών αντιδράσεων στο εσωτερικό της αποφάσισε να στείλει στην Κρήτη τον πατριάρχη της κ. Ειρηναίο.
Η «απώλεια» της Σερβικής Εκκλησίας αποδυνάμωσε το μέτωπο που είχε χτίσει η Μόσχα, ζητώντας αναβολή της Συνόδου.  Η παρέμβαση της Διακοινοβουλευτικής φαίνεται να επιτρέπει στη ρωσική Εκκλησία να κάνει ένα μικρό βήμα «πίσω». Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας  αναμένεται να συνέλθει στη Θεσσαλονίκη στις 4 Ιουλίου.