Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν συμφωνία για ΑΟΖ

10:03 π.μ. - Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020
10:06 π.μ. - Τρί, 09/03/2020
Image: Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν συμφωνία για ΑΟΖ

Των δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Των δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περίπου στις 13.20, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχωρούν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος, οι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία ολοκληρώνει ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.

Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

tribune.gr