Ελληνική NAVTEX για αεροναυτική άσκηση δίπλα στην Κρήτη

8:33 π.μ. - Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020
08:08 π.μ. - Δευ, 24/33/2020
Image: Ελληνική NAVTEX για αεροναυτική άσκηση δίπλα στην Κρήτη

Πώς απαντά η Αθήνα στην επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Με έκδοση Navtex για την πραγματοποίηση μεγάλης αεροναυτικής άσκησης με πυρά στην περιοχή των ερευνών του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαντά η Ελλάδα στην ανανέωση της τουρκικής Navtex.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται έως τις 27 Αυγούστου η παράνομη Navtex που έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (Δείτε ΕΔΩ).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική Navtex δεσμεύει την περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου και νότια του Καστελλόριζου.

Η Navtex της Ελλάδας θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από τις 10:35 το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis. Το Σάββατο το τουρκικό ερευνητικό είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατευθυνόταν προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Το σεισμογραφικό πλέει με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής Navtex.

Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυβερνητικες πηγές για την παράταση της Navtex

Κυβερνητικά στελέχη, σε ότι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναφέρουν τα εξής:

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απάντησε την Κυριακή η Άγκυρα στην επιστολή που έστειλε το Σάββατο η Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη για το Oruc Reis.

Με τη ρηματική διακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι άκυρη, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η ρηματική διακοίνωση:

Aπορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της.

Και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και «εξαφανίζει» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.

cretalive.gr