Ελληνοτουρκικά : Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Πώς θα απαντήσει η ΕΕ, τι ζητά η Αθήνα

7:48 π.μ. - Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020
07:10 π.μ. - Παρ, 16/48/2020
Image: Ελληνοτουρκικά : Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Πώς θα απαντήσει η ΕΕ, τι ζητά η Αθήνα

Oι ηγέτες των 27 κρατών- μελών θα συζητήσουν το θέμα στη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και στήνοντας ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο, ενθαρρυμένη και από την απροθυμία της ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της.

Οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών θα συζητήσουν το θέμα στη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, με την ελληνική πλευρά να πιέζει, αν μη τι άλλο, να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα διαμηνύει ότι η ΕΕ είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ακόμη και πριν από το Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως έκανε ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια.

«Η ΕΕ να δείξει συνέπεια»

«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ροκανίζουν» το χρόνο

Οι ισχυροί της ΕΕ πάντως, φαίνεται πως προτιμούν να «ροκανίσουν» το χρόνο, μεταθέτοντας στο μέλλον το ζήτημα των κυρώσεων και όχι στο τρέχων ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε κοινή συνέντευξή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, προχώρησαν σε μια κίνηση-ελιγμό δίνοντας διορία μίας εβδομάδας στον Ταγίπ Ερντογάν για να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα τελεσίγραφο – πυροτέχνημα, για να διασωθούν τα προσχήματα καθώς έτσι κι αλλιώς σε μια εβδομάδα (22 Οκτωβρίου) παύει η ισχύς της παράνομης τουρκικής Navtex με βάση την οποία το Oruc Reis μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα

Η Άγκυρα στο μεταξύ, τεντώνει συνεχώς το σχοινί και δοκιμάζει τις αντοχές μας, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, φλερτάροντας με ένα θερμό επεισόδιο και επιδιώκοντας – όπως εκτιμούν αναλυτές- να αναγκάσει τη χώρα μας να είναι εκείνη που “θα πατήσει πρώτη τη σκανδάλη».

Το Oruc Reis συνεχίζει να αλωνίζει στη Μεσόγειο και να πλησιάζει προς το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ευθέως πλέον το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

Με βάση την τουρκική navtex, η πορεία του ερευνητικού σκάφους καταλήγει στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια το γεωτρύπανο Kanuni

Σαν να μην έφτανε η παρουσία του Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, από το βράδυ της Τετάρτης ακόμα ένα πλοίο της γειτονικής χώρας «βολτάρει» στην περιοχή.

Ο λόγος για το Kanuni, το οποίο είναι πλωτό γεωτρύπανο και έκανε την εμφάνισή του, έχοντας αποπλεύσει το πρωί της Τετάρτης από το λιμάνι Tasucu, στην επαρχία της Μερσίνης.

Αφού βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκε να πλέει ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Την ίδια στιγμή, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρισκόταν 35 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελλόριζο και αφού προηγουμένως είχε φτάσει στο δυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμευτεί με την παράνομη NAVTEX.

Πλέον, το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κινούνται βορειοανατολικά και η πορεία τους παρακολουθείται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες να παρέχουν ασφάλεια στο ελληνικό λαό» ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λάρισα ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε τη Λάρισα, όπου βρέθηκε στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του, μίλησε για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας ότι «εκτελούν αυτό για το οποίο υπάρχουν, δηλαδή παράγουν ασφάλεια για το ελληνικό κράτος».

Παράλληλα, είπε ότι «υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία, όλα αυτά στα οποία έχει αναφερθεί κατά κόρον η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας», στέλνοντας το μήνυμα πως «οφείλουν όλοι οι Έλληνες να είναι ήσυχοι και όλα θα πάνε καλά».

in.gr