Ελληνοτουρκικά σύνορα: Επεισόδια σε στεριά, θάλασσα και αέρα

7:22 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Πέμ, 12/22/2020
Image: Ελληνοτουρκικά σύνορα: Επεισόδια σε στεριά, θάλασσα και αέρα

Για πυρά εναντίον τζιπ του ελληνικού στρατού από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στα σύνορα του Έβρου κάνει λόγο δημοσίευμα της Καθημερινής

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ξημερώματα της Τρίτης, άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων φέρονται να πυροβόλησαν πάνω από τζιπ του ελληνικού στρατού που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως ανάλογο περιστατικό έλαβε χώρα πριν λίγα 24ωρα, με πυρά εναντίον ελληνικής νυχτερινής περιπόλου σε σημεία του ποταμού.

Πάντως, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και σε αέρα και θάλασσα. Την Τετάρτη, για πρώτη φορά τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε υπέρπτηση στον Έβρο, και μάλιστα σε πολύ χαμηλό ύψος. Συγκεκριμένα, στις 14:50, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στον Έβρο σε ύψος από 10.000 έως και μόλις 500 πόδια, δηλαδή σε ύψος 153 μέτρων περίπου. Επίσης, στις 15:27, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στα νησιά Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.

Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook φέρεται να έχει καταγράψει τις υπερπτήσεις στον Έβρο:

Εξάλλου, στις 5:45 το πρωί της Τετάρτης, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ελληνικό περιπολικό του Λιμενικού. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Για το περιστατικό, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει ήδη κληθεί ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα και έχει γίνει ενημέρωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Βίντεο - ντοκουμέντο από το επεισόδιο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ανταποκρίτρια της γερμανικής Bild στην Ελλάδα, Λιάνα Σπυροπούλου:

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές» ενέργειες της Τουρκίας, που «δεν εκπλήσσουν». «Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που «την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής». «Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

tvxs.gr