Ελληνοτουρκικές σχέσεις: O πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στον Ηχώ 99,8

12:04 μ.μ. - Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
12:05 μ.μ. - Τρί, 26/04/2020
Image: Ελληνοτουρκικές σχέσεις: O πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στον Ηχώ 99,8

Οι εκτιμήσεις του Χ. Παπασωτηρίου για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου νότια της Κρήτης

Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική σχολιάζει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο Πρόεδρος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως είπε, η Τουρκία εδώ και χρόνια και ειδικότερα τώρα με τον Ερντογάν και τις νέο οθωμανικές θέσεις του, διεκδικεί συνεχώς. Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις. Θα πρέπει το ελληνικό ζήτημα να το κάνουμε ευρωπαϊκό αφού τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επίσης να αναλυθούν αλλά και να αξιοποιηθούν οι συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος και η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο καθηγητής.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου νότια της Κρήτης εκτίμησε ότι οι Τούρκοι είναι ευάλωτοι στο να έχουν απώλειες. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να απαντήσει σε ενδεχόμενες προκλητικότητες. Η Λιβύη είναι ανίσχυρη χώρα και δεν έχει ικανότητες να βοηθήσει την Τουρκία. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλο αυτό έχει να κάνει και με το πόσο θα κινητοποιηθεί η Ελλάδα και να τους φέρει ενώπιων των ευθυνών τους, τόνισε.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι κλονίστηκε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης με την πανδημία και την έλλειψη αλληλεγγύης οπότε γίνεται μια νέα προσπάθεια για να ξανα αναβιώσει η ιδέα της Ευρώπης. Σχολίασε τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Έβρο και τη σημασία της αλλά και το πως θα μπορούσε αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας μας.

Κλείνοντας μίλησε για τη στάση της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερβολική ανησυχία για τη νότια Κρήτη καθώς το γεωστρατηγικό πεδίο της περιοχής είναι ευνοϊκό για τη χώρα μας.