Έμαθαν να φτιάχνουν παραστιές στο Μύρτος!

6:27 μ.μ. - Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023
06:07 μ.μ. - Δευ, 03/27/2023
Image: Έμαθαν να φτιάχνουν παραστιές στο Μύρτος!

«Ο Κόσμος Γύρω μας», αύριο Τρίτη, 4 Ιουλίου στις 9:30 στο Αμφιθέατρο ΜΙΝΩΣ!

Πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των θερινών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Δανειστική Βιβλιοθήκη Μύρτου, την Κυριακή 02 Ιουλίου, το εργαστήριο κατασκευής Παραδοσιακής κρητικής Παραστιάς, στην δημοτική αίθουσα «Εμμ. Δασκαλάκης» του Μύρτου. 

Το εργαστήριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την κ. Ρένα Φεργαδάκη – Χατζάκη, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης και προώθησης Κοινωνικής Οικονομίας ΙΣΤΟΣ Ιεράπετρας.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη με φίλους από τον Μύρτο, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και από την Σητεία!  

Κατασκευάστηκαν πάνω από 20 παραστιές! Οι συμμετέχοντες ζύμωσαν και δούλεψαν τον πηλό ακόμη και με τα πόδια, πασαλείφτηκαν με την λάσπη του πηλού στην προσπάθεια κατασκευής της παραστιά τους. Να σημειώσουμε ότι ο πηλός προέρχονταν από την γη της περιοχής μας της Ιεράπετρας. Η κ. Φεργαδάκη, εκτός των γνώσεων που μετέφερε στους συμμετέχοντες, είχε τις προηγούμενες ημέρες μαζέψει, με μεγάλο κόπο τον πηλό. Στο τέλος της εκδήλωσης δήλωσε: «Στην όμορφη, ευρύχωρη και δροσερή αίθουσα, περάσαμε αξέχαστες δημιουργικές ώρες, με καλούς φίλους. Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία».

hxonews

Λίγες πληροφορίες για τις  παραστιές.

Παραστιά: στην αρχαία ελληνική/ παρέστιος (παρά + ἔστιος = ἐστία), στην ελληνιστική/ πυρεστία (πῦρ + ἐστία). 

Υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στην Κρήτη και υπήρχαν δυο ειδών παραστιές. 

Η σταθερή παραστιά, που ήταν το μέρος που ανάβανε τη φωτιά και βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού. Ήταν φτιαγμένη από δύο παράλληλες ορθογώνιες πέτρες μεταξύ των οποίων έστηναν την φωτιά και ακουμπούσαν το σκεύος για μαγείρεμα.  Ήταν κτισμένη, σε σχέδιο ”Π”, με πελεκητές πέτρες, σαράντα περίπου πόντους ύψος, τοποθετημένες σε απόσταση που να μπορεί να πατεί το τσουκάλι και κάτω από το τσουκάλι να μπορούνε να μπαίνουνε εύκολα τα ξύλα, για να καίγονται. 

Υπήρχε και η μεταφερόμενη παραστιά ή μια πρόχειρη παραστιά που φτιάχνονταν σε κάποιο σημείο όπου θα χρειαζόταν να εργαστούν εκτός σπιτιού οι κρητικοί για να κάνουν κάποιες εργασίες (όπως να φτιάξουν κάρβουνα κλπ). Αυτές οι παραστιές ήταν από πηλό και μεταφέρονταν τοποθετημένες σε ντρουβά με τα άλογα ή τα γαϊδούρια. Άλλοι στην κατασκευή τους έβαζαν και άχυρο ως συνδετικό μέσο, άλλοι όμως θεωρούσαν ότι το άχυρο θα καεί με την χρήση οπότε θα δημιουργήσει κενά μέσα στον πηλό και εύκολα θα μπορούσε η παραστιά να χαλάσει.   Η παραστιές αυτού του είδους ήταν στρογγυλές με διάμετρο 30 έως 40 εκ, ύψους 40εκ περίπου και είχαν ένα άνοιγμα στην μπροστινή τους μεριά για να μπαίνουν τα μικρά ξυλαράκια, τα κουκουνάρια από τα πεύκα κλπ και ένα μικρό άνοιγμα στο πίσω επάνω μέρος τους για να βγαίνει ο καπνός. Λόγω της κατασκευής τους ανέβαζαν μεγάλη θερμοκρασία ψησίματος. 

Στις μεταφερόμενες παραστιές, ψήνανε πολύ εύκολα και με λίγα ξύλα αρκετά είδη φαγητών (αλλά απίθανης γευστικής αξίας ήταν οι τηγανητές πατάτες στο μαυροτήγανο…),  ενώ πολλές φορές στα κάρβουνα της παραστιάς ψήνανε οφτά κουκιά, κάστανα, αλλά και οφτά αυγά στην στάχτη.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης αυτής.

Ευχαριστούμε την επιχείρηση ξυλείας του κ. Σίμου Χαλέπη, για την ευγενική χορηγία των ξύλων που χρειάστηκαν και που απετέλεσαν τις βάσεις κατασκευής των παραστιών.

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης Μύρτου συνεχίζονται με την Μορφωτική-Ψυχαγωγική Παράσταση «Ο Κόσμος Γύρω μας», αύριο Τρίτη, 4 Ιουλίου στις 9:30 στο Αμφιθέατρο ΜΙΝΩΣ! 

Στη συναρπαστική αυτή παράσταση, ο καθηγητής Βαγγέλης Φραγκιαδάκης, Διδάκτωρ Μαθηματικών, με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων απεικονίζει τους νόμους της Φύσης, αποδεικνύοντας πως αυτοί αποτελούν τη βάση του σύγχρονου κόσμου μας και προετοιμάζει σήμερα τους επιστήμονες του αύριο. 

Μια ξεχωριστή και αξιόλογη παράσταση για παιδιά από 6 – 96 ετών.