Εμβόλιο ή πρόστιμο 100 ευρώ: Τι προβλέπει η τροπολογία για τους άνω των 60

9:40 π.μ. - Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
09:12 π.μ. - Τετ, 01/40/2021
Image: Εμβόλιο ή πρόστιμο 100 ευρώ: Τι προβλέπει η τροπολογία για τους άνω των 60

Ποιοι εξαιρούνται, πότε πέφτει στα 50 ευρώ η ποινή • Ορυμαγδός αντιδράσεων και ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει • Ο Μητσοτάκης μιλάει το μεσημέρι στη Βουλή για το μέτρο

Με βήμα ταχύ προχωράει η κυβέρνηση στην θεσμοθέτηση του τιμωρητικού μέτρου επιβολής προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για όσους άνω των 60 δεν «συμμορφωθούν» με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Η τροπολογία και νέες δηλώσεις Μητσοτάκη

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει, εκτός από εξαιρέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, και μείωση του προστίμου στα 50 ευρώ.

Σύμφωνα την τροπολογία, «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλοι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η 12 του 1961 και διαμένουν στην Ελλάδα».

Κατά την τροπολογία, θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται:

Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και

Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ κατά τη διαδικασία τηρούνται όλοι οι όροι που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων. Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Υγείας, λαμβανομένων υπόψη επιδημιολογικών δεδομένων, καθορίζεται ο χρόνος λήξης της ισχύος της διάταξης.

Όπως έγινε γνωστό, περαιτέρω διευκρινίσεις θα κάνει ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τοποθετηθεί για το ζήτημα από το βήμα της βουλής στις 13.30, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας

Το ακραίο αυτό μέτρο καταδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και την προσπάθειά της να κρύψει τις σοβαρές τις ευθύνες, πετώντας για ακόμη μια φορά το μπαλάκι στους πολίτες.

Όμως εκτός από τον ορυμαγδό αντιδράσεων από κόμματα και πολίτες (μέσω των social media) κορυφαίοι συνταγματολόγοι τοποθετούνται για το θέμα της συνταγματικότητας των συγκεκριμένων κυβερνητικών αποφάσεων.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Χρυσόγονος, δηλώνει (Cnn.gr) ότι «το κράτος μπορεί, στο πλαίσιο της συνταγματικά επιβεβλημένης μέριμνάς του για τη δημόσια υγεία, να προβλέψει τους μηχανισμούς των κινήσεων των ανεμβολίαστων, όχι όμως και να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν, με την επιβολή κυρώσεων με άνιση επίπτωση και σημασία για τον καθένα από αυτούς».

Εντοπίζει πρόβλημα τόσο από πλευράς της προσωπικής αυτοδιάθεσης και ελευθερίας όσο και από πλευράς ισότητας. «Μπορούν να επιβληθούν μέτρα, για παράδειγμα περιορισμός μετακινήσεων μόνο για ανεμβολίαστους πολίτες, περιορισμός της πρόσβασης των μη εμβολιασμένων πολιτών σε χώρους εστίασης ή αναστολή εργασιακών σχέσεων, ειδικά για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό. Αλλά, μια επιβολή υποχρεώσεων αδιακρίτως, με την απειλή διοικητικού προστίμου και μάλιστα σε μηνιαία βάση, είναι αμφίβολο κατά πόσον υπηρετεί το σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας. Από την άλλη μεριά, υπερβαίνει τα όρια της προστασίας της προσωπικής τους ελευθερίας», επισημαίνει.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ θα καταβάλλεται μηνιαία σε ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Κώστας Χρυσόγονος υπογραμμίζει:

«Το ΕΣΥ χρηματοδοτείται, ούτως ή άλλως από το Δημόσιο. Άρα, η επιβολή διοικητικού προστίμου, η οποία επιφέρει κάποια επιπλέον δημόσια έσοδα, στην ουσία ενισχύει αυτά τα έσοδα και συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, που ούτως ή άλλως θα προερχόταν από τον Προϋπολογισμό. Άρα, δεν πρόκειται για σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ, με αυτόν τον τρόπο. Είναι, απλώς, μια ενίσχυση γενικά των δημοσίων εσόδων».

Η αντίθετη άποψη

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θεωρεί πως το μέτρο είναι θεμιτό συνταγματικά και η κύρωση δικαιολογημένη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα πειθούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Αν η κυβέρνηση θεωρεί μετά από εισήγηση των αρμόδιων επιτροπών υγείας ότι επιβάλλεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής όλων μας και την επίτευξη της ανοσίας να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60, τότε δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, όπως έχει σχετικά κρίνει και η νομολογία, αλλά και θεωρία στη χώρα μας και στην Ευρώπη», επισημαίνει (iatronet.gr) και προσθέτει: «Eφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα πειθούς και ο κίνδυνος για την ζωή όλων είναι μεγάλος, τότε το μέτρο είναι χωρίς αμφιβολία συνταγματικά θεμιτό».

Αύξηση των ραντεβού και κυβερνητικά πανηγύρια

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις έχουν τετραπλασιαστεί τα ραντεβού για πρώτη δόση από πολίτες άνω των 60 ετών.

Ο Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε ότι κλείστηκαν 10.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό, την ώρα που το προηγούμενο διάστημα ο αριθμός ήταν λίγο παραπάνω από τις 2.500.

efsyn.gr