Εμβόλιο Pfizer: Πόσο μειώνεται η ανοσία μετά από 6 μήνες

8:22 π.μ. - Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021
08:10 π.μ. - Παρ, 22/22/2021
Image: Εμβόλιο Pfizer: Πόσο μειώνεται η ανοσία μετά από 6 μήνες

Μια νέα μελέτη για το εμβόλιο της Pfizer δίνει απάντηση στο πόσο μειώνεται η ανοσία έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό

Μια νέα μελέτη διευκρινίζει πόσο μειώνεται η ανοσία έξι μήνες μετά το εμβόλιο της Pfizer, με αφορμή τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των ατόμων με σοβαρή νόσο COVID-19 στο Ισραήλ, παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από λειτουργούς υγείας που κατέγραφαν μηνιαία τον τίτλο των IgG και των εξουδετερωτικών τους αντισωμάτων, ενώ διάφορα γραμμικά μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμήσουν τη δυναμική της πορείας των επιπέδων των αντισωμάτων μέσα σε έξι μήνες. Η μελέτη συμπεριέλαβε 4.868 άτομα και 3.808 συμμετείχαν στην ανάλυση.

Σε ποιους μειώνεται παραπάνω η ανοσία

Τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώθηκαν γρήγορα εντός τριών μηνών φτάνοντας σε ένα σχετικά σταθερό επίπεδο μετέπειτα.

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν χαμηλότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (λόγος των μέσων τιμών 0,64), χαμηλότερα σε όσους ήταν άνω των 65 ετών σε σχέση με όσους ήταν 18 έως 45 ετών (λόγος των μέσων τιμών 0,58), και για όσους ήταν ανοσοκατεσταλμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους (λόγος μέσων 0,30).

Συμπερασματικά χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων μετά από έξι μήνες εμφάνισαν όσοι ήταν άνω των 65, είχαν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή και επίσης χαμηλότερος τίτλος αντισωμάτων παρατηρήθηκε σε άνδρες. Για το λόγο αυτό εγκρίθηκε από τον FDA η χορήγηση μίας τρίτης δόσης ενίσχυσης στους άνω των 65 και στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

dikaiologitika.gr