Εμμ. Ροδιτάκης: Τα νεότερα για την αντιμετώπιση της tuta absoluta

10:15 π.μ. - Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023
10:05 π.μ. - Δευ, 29/15/2023
Image: Εμμ. Ροδιτάκης: Τα νεότερα για την αντιμετώπιση της tuta absoluta

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης μιλά στον Ηχώ 99,8

Τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Εμμ. Ροδιτάκη συναντήσαμε στην αγροτική έκθεση Ιεράπετρας AgroExpo 2023 ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 μίλησε για τον εχθρό των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της τομάτας «tuta absoluta» και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

hxonews

Όπως είπε, πέρα από τις συμβατικές λύσεις που είναι η τήρηση κανόνων υγιεινής, τα πειραματικά που πραγματοποιούν στο ΕΛΜΕΠΑ δείχνουν ότι ο συνδυασμός διαφορετικών μεθόδων που στοχεύουν, στην αυστηρή παρακολούθηση του εχθρού, που χρησιμοποιούν όταν και εφόσον απαιτείται αξιολογημένα σκευάσματα, που κάνουν χρήση υψηλής συμβατότητας σκευάσματα που διασφαλίζουν τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες στους ωφέλιμους οργανισμούς που είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια για τις καλλιέργειες της θερμοκηπιακής τομάτας, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Στόχος πειραμάτων που γίνονται και στην Ιεράπετρα με καλά αποτελέσματα είναι, να έχουμε καλλιέργειες με σχεδόν μηδενικές εισροές από συμβατικά χημικά σκευάσματα.

hxonews

Όχι ότι απαγορεύονται, αλλά να χρησιμοποιούνται στοχευμένα και με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία και να κρατάμε τους πληθυσμούς της tuta absoluta χαμηλά έτσι ώστε να μην κινδυνεύει η καλλιέργεια. Έτσι έχουμε πολλά οφέλη, οικονομικά, ποιοτικά, τόνισε ο κ. Ροδιτάκης. Προτρέποντας τους παραγωγούς να μην έχουν συνεχόμενες καλλιέργειες αλλά να αφήνουν το χωράφι να «ξεκουράζεται» ώστε να μην υπάρχει αρχικό μόλυσμα.

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις.

-