Εμμ. Συλιγάρδος στον ΗΧΩFM 99,8 για Χρυσή, δασικούς χάρτες , χαρακτηρισμό παραλιών ως αναδασωτέες

10:54 π.μ. - Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017
10:03 π.μ. - Παρ, 31/54/2017
Image: Εμμ. Συλιγάρδος στον ΗΧΩFM 99,8 για Χρυσή, δασικούς χάρτες , χαρακτηρισμό παραλιών ως αναδασωτέες

Δεν έχουν δοθεί από τα εργαστήρια σαφείς απαντήσεις για τους παράγοντες που ξεραίνουν τους κέδρους στη Χρυσή

Στην εκπομπή Καλημέρα Λασίθι , ΗΧΩ FM 99,8 μίλησε σήμερα ο προϊστάμενος  Δασικής υπηρεσίας Λασιθίου κ. Εμμ. Λασιθίου. Νήσος Χρυσή, δασικοί χάρτες , και άλλα σημαντικά τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.  
Σε ότι αφορά τη νήσο Χρυσή είπε ότι , αμέσως με τη διαπίστωση ότι οι κέδροι ξεραίνονται ελήφθησαν δείγματα τα οποία στάλθηκαν σε ειδικευμένο εργαστήριο στην Αθήνα αναγνωρισμένο από το κράτος. Δείγματα εξακολουθούν να στέλνονται σταδιακά , οι απαντήσει όμως από το εργαστήριο δεν είναι ξεκάθαρε για τους παράγοντες  που προκαλούν τη ζημιά στους κέδρους και πως θα καταπολεμηθεί. Στάλθηκαν δείγματα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης και ο Σύλλογος Φίλων του νησιού έκανε ενέργειες καλώντας ερευνητές να μελετήσουν τι συμβαίνει. 
Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί στο Λασίθι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην υπηρεσία. Κυρίως η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί καθυστερήσεις , όταν όμως θα έρθει η ώρα οι πίνακες θα αναρτηθούν  ,  θα γίνει ευρεία ενημέρωση στον κόσμο και θα δοθεί χρόνος να γίνουν  εάν  υπάρχουν  ενστάσεις. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει  νωρίτερα από το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών. 
Για το χαρακτηρισμό παραλιακών τμημάτων ως αναδασωτέα  διευκρίνισε ότι παραλία και αιγιαλός είναι στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας εκτός εάν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις πχ πεύκα στην παραλία  οπότε είναι και αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας.  Η  γραμμή καθορίζει μακροσκοπικά τις εκτάσεις εκείνες οι οποίες ενδέχεται να είναι δημόσιες,  δασικές εκτάσεις που θέλουμε να τις προστατεύσουμε. Αυτό το κάνει το κράτος  για προστασία από αυθαιρεσίες και καταπατήσεις . Εάν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις για χαρακτηρισμό ως γεωργικές εκτάσεις ή εάν μια έκταση χρησιμοποιείται ως γεωργική,  θα υπάρχει ξεχωριστό ΦΕΚ που θα προβλέπει τι θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομισθούν . Καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνούν με την υπηρεσία για να τους δίνονται διευκρινίσεις, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Συλλιγάρδος 


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Συλιγάρδου