Ένα εκατομμύριο αφίξεις εξωτερικού έχασε το αεροδρόμιο Ηρακλείου

8:33 π.μ. - Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
08:05 π.μ. - Τετ, 27/33/2020
Image: Ένα εκατομμύριο αφίξεις εξωτερικού έχασε το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Τον περασμένο Απρίλιο δεν έγινε καμία πτήση από το εξωτερικό, το ίδιο και τον μήνα που διανύουμε

Περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες που υπολογίζεται ότι θα ταξίδευαν αεροπορικώς στο Ηράκλειο από το εξωτερικό τους πρώτους μήνες έναρξης της τουριστικής περιόδου (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) στέρησε η κρίση που επέφερε ο κοροναϊός στην Ελλάδα. Οι «νεκροί» μήνες από πλευράς αφίξεων από άλλα αεροδρόμια εκτός Ελλάδος συνθέτουν ένα αβέβαιο τοπίο στην τουριστική οικονομία και οι ελπίδες στρέφονται σε ανάκαμψη από τα τέλη του ερχόμενου μήνα, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο μπορεί η εικόνα να αλλάξει προς το καλύτερο και σε τι βαθμό.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκύπτει ότι τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019 ήρθαν αεροπορικώς στο Ηράκλειο από το εξωτερικό περίπου 1.127.000 επιβάτες, ενώ από άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 165 χιλιάδες άτομα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πέρυσι τον Απρίλιο ήρθαν στο «Νίκος Καζαντζάκης» 185 χιλιάδες επιβάτες από το εξωτερικό και 55 χιλιάδες άτομα από το εσωτερικό.

Τον Μάϊο του ίδιου έτους οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν 402 χιλιάδες και περίπου 55 χιλιάδες από το εσωτερικό και τον Ιούνιο πέρυσι 540 χιλιάδες από άλλα αεροδρόμια εκτός Ελλάδας και περίπου 55 χιλιάδες από αεροδρόμια του εσωτερικού.

Οι αντίστοιχοι φετινοί μήνες δείχνουν την άσχημη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, αφού τον περασμένο Απρίλιο δεν έγινε καμία πτήση από το εξωτερικό, το ίδιο και τον μήνα που διανύουμε, ενώ για τον ερχόμενο μήνα, τον Ιούνιο δηλαδή, πολλοί φοβούνται ότι κάπως έτσι θα διαμορφωθεί η κίνηση.

Η μοναδική εξαίρεση ήταν ο περυσινός Μάρτιος που έφτασαν από το εξωτερικό 4.740 άτομα. Ως μια τραγική πραγματικότητα περιγράφεται από στελέχη της ΥΠΑ η κίνηση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στον ΚΑΗΚ. Η νέα πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί οδηγεί στη λήψη μέτρων αλλά και έργων που αναμένονται να γίνουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αν και εντολές και κατευθύνσεις αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πλέον στο αεροδρόμιο απαγορεύεται να εισέρχεται κανείς χωρίς μάσκα. Μάλιστα, οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί και στους παραβάτες θα βεβαιώνεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Στελέχη της ΥΠΑ έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή ,καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στην υγεία όλων, τόσο εκείνων που ταξιδεύουν, αλλά κι όσων εργάζονται στον αερολιμένα. Επίσης, στα μέτρα που ενεργοποιούνται προβλέπεται η είσοδος στους χώρους του αεροδρομίου μόνο για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν.

Βέβαια, προβλέπεται, εάν κάποιος επιβάτης αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια, μόνο τότε υπάρχει η δυνατότητα να συνοδεύεται από οικείο του πρόσωπο και πάντα με τη χρήση μάσκας. Ακόμη τονίζεται από στελέχη της ΥΠΑ ότι απαγορεύεται η είσοδος στο αεροδρόμιο και η επιβίβαση σε αεροσκάφη για όσους αισθάνονται αδιάθετοι. Οι αποχαιρετισμοί, έλεγαν στελέχη της Υπηρεσίας, θα γίνονται στον εξωτερικό χώρο κι όχι στις αίθουσες του ΚΑΗΚ, προκειμένου να μην υπάρχει πολυκοσμία και συνωστισμός.

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ"