"Ένα γράμμα για τη Γάζα" | Δράση ενάντια στην γενοκτονία της Παλαιστίνης στην πλατεία Αγίου Νικολάου

9:19 π.μ. - Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024
09:03 π.μ. - Παρ, 01/19/2024
Image: "Ένα γράμμα για τη Γάζα" | Δράση ενάντια στην γενοκτονία της Παλαιστίνης στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Το Σάββατο 02.03 στις 11:00 το πρωί, με αφορμή τις κινητοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο ενάντια στην γενοκτονία που συντελείται στην Γάζα

Αυτό το Σάββατο στις 11:00 το πρωί, με αφορμή τις κινητοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο ενάντια στην γενοκτονία που συντελείται στην Γάζα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου Κρήτης η δράση "Ένα γράμμα για τη Γάζα".

"Όχι..η ιστορία δεν ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η ιστορία ξεκινάει πριν από περίπου 75 χρόνια, ίσως και νωρίτερα, στις 15 Μαίου 1948.

Στον απόηχο του Ολοκαυτώματος, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα σχέδιο για την τμηματική διαίρεση της Παλαιστίνης. Ο Αραβικός Σύνδεσμος το απέρριψε, η Εβραϊκή Υπηρεσία για την Παλαιστίνη το αποδέχθηκε και στις 14 Μαΐου 1948 ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ. Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής και νικήτριες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, αποφασίζουν να ιδρύσουν το κράτος του Ισραήλ και παράλληλα να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους γηγενείς (περίπου 700.000 άνθρωποι) από τις εστίες τους. Είναι η πρώτη Νακμπα. Για τους Παλαιστίνιους ονομάζεται "Ημέρα της καταστροφής".

Από τότε μέχρι σήμερα αυτό που συντελείται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Παλαιστίνης, στα χωριά και στην ύπαιθρο, είναι μια εθνοκάθαρση, μία αρπαγή της γης και των περιουσιών των Παλαιστινίων ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δημιουργία δεκάδων προσφυγικών καταυλισμών στις γειτονικές χώρες (Λίβανος, Ιορδανία, Αίγυπτος) οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε μικρές πόλεις.

Το κράτος του Ισραήλ, αγνοεί επιδεικτικά τα επί δεκαετίες καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για τους παράνομους εποικισμούς, για τις συλλήψεις και τις δολοφονίες πολιτών (ακόμα και παιδιών και δημοσιογράφων) και για τις πολιτικές εκτοπισμού που ακολουθεί. Ακόμα και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, πρόσφατα διέταξε το Ισραήλ να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή γενοκτονίας στην Γάζα.

Μέσα σε όλα αυτά, το κράτος του Ισραήλ έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο σε μήκος και ύψος τείχος γύρω από την Γάζα, την μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, μέσα στο οποίο ζούσαν μέχρι πριν λίγους μήνες, ούτε λίγο ούτε πολύ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Σήμερα, γινόμαστε όλοι και όλες μάρτυρες μιας γενοκτονίας. Το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, με πρωθυπουργό έναν εγκληματία πολέμου και σε συνεργασία με όλα σχεδόν τα κράτη του λεγόμενου δυτικού κόσμου (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης) αυτό που προσπαθούν είναι να δολοφονήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους, όχι μόνο στην Γάζα όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 30.000, αλλά και στην Δυτική Όχθη, αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και βομβαρδισμούς στον Λίβανο και στην Συρία. Οι συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, έχουν οδηγήσει περίπου 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους στο νοτιότερο σημείο της Γάζας, στην Ράφα, όπου οι συνθήκες επιβίωσης είναι απάνθρωπες.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, μας αναγκάζουν εμάς, μια ομάδα ανθρώπων που δεν αντέχουμε να βλέπουμε το άδικο να επιβάλλεται και να κανονικοποιειται, να στείλουμε ένα μήνυμα στους ανθρώπους της Παλαιστίνης και της Γάζας.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο 2/3 στις 11:00, ημέρα κατά την οποία έχουν ανακοινωθεί καλέσματα για στήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων σε παγκόσμιο επίπεδο, καλούμε τους συμπολίτες μας και τα παιδιά, να έρθουν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας και να γράψουν ένα γράμμα για την Γάζα, καθώς και ζωγραφιές για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Η αποστολή των γραμμάτων θα γίνει έπειτα από συνεννόηση με φορείς της Παλαιστίνης.

Η εκδήλωση θα ακολουθείται από τον ήχο κρουστών και θα υπάρχει ανοιχτό μικρόφωνο για όποιον θέλει να εκφράσει τα συναισθήματα του για την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα.

Επίσης, σχεδιάζουμε η κίνηση αυτή να έχει πανελλαδικό αντίκτυπο, έτσι ώστε στις 15 Μαίου να γίνει μαζική αποστολή γραμμάτων στην Παλαιστίνη.

Ασφαλώς και ξέρουμε ότι αυτή η κίνηση είναι συμβολική και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν σταματάμε να μιλάμε για αυτούς που αγωνίζονται για γη και ελευθερία.

Επίσης στις 11 και 13 Μαρτίου θα διεξαχθούν εργαστήρια κατασκευής χαρταετού με τα χρώματα της Παλαιστίνης. Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.

Να μην ξεχάσουμε τι γίνεται στην Γάζα.

Επιτροπή αλληλεγγύης Αγίου Νικολάου Κρήτης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού".

hxonews