Ένας νέος ιός βρέθηκε στην Ιταλία που απειλεί τις τομάτες

9:50 π.μ. - Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Δευ, 05/50/2024
Image: Ένας νέος ιός βρέθηκε στην Ιταλία που απειλεί τις τομάτες

Υπάρχει κάποια ανησυχία για τις παραγωγές τομάτας στη Σικελία, καθώς ενδέχεται να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο πρόβλημα με τη μορφή του “Tomato Fruit Blotch Virus”

Υπάρχει κάποια ανησυχία για τις παραγωγές τομάτας στη Σικελία, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τις ζημιές που προκάλεσε ο ToBRFV, ενδέχεται να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο πρόβλημα με τη μορφή του “Tomato Fruit Blotch Virus” (ToFBV – Blunervirus solani), μιας ύπουλης ασθένειας που μπορεί εύκολα να συγχέεται με τον Tobamovirus και, ως εκ τούτου, να αντιμετωπίζεται ως τέτοια, παρασύροντας τεχνικούς και παραγωγούς.

Όπως συνέβη και με τον ToBRFV, ήταν ο ιολόγος και καθηγητής Walter Davino που διέδωσε την είδηση κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ραγκούσα (Σικελία). Ο Davino είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως στον τομέα αυτό. “Ο ToFBV, ή Blunervirus solani, είναι μια νέα ασθένεια που εντοπίσαμε στην περιοχή της Ραγκούσα. Το παθογόνο αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 στην περιοχή Fondi (Λάτσιο) και δεν μας είχε επηρεάσει μέχρι σήμερα”, ανέφερε ο Davino. ” Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει αρκετές ζημιές. Είναι ένα ιδιόμορφο παθογόνο και δεν το γνωρίζουμε καλά – υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες διεθνώς – οπότε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά προς το παρόν”.

“Αυτό που γνωρίζουμε για τον ιό αυτό είναι ότι είναι ύπουλος, καθώς τα φυτά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μέχρι τα μούρα να αλλάξουν χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να διατεθούν στο εμπόριο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η ζημιά είναι ολική και ότι χάνεται ολόκληρη η παραγωγή. Το άλλο πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι εξαπλώνεται μέσω ενός γνωστού ακάρεως – του Aculopis lycopersici – το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στη Σικελία”.

“Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι δεν υπάρχουν ούτε ανθεκτικά ούτε ανεκτικά φυτά, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τη συνήθη προφύλαξη για τον περιορισμό του παθογόνου στην περιοχή μας, συν το ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μέσων κατάλληλων για τον περιορισμό της ασθένειας”.

froutonea.gr