ΕΝΦΙΑ: Έρχεται «πακέτο» αλλαγών - Τι προβλέπεται για αφορολόγητο και φορολογικούς συντελεστές

3:48 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
03:10 μ.μ. - Παρ, 18/48/2019
Image: ΕΝΦΙΑ: Έρχεται «πακέτο» αλλαγών - Τι προβλέπεται για αφορολόγητο και φορολογικούς συντελεστές

Αλλάζει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από το 2020 σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων

Αλλάζει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από το 2020 σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων, καθώς, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπονται αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αλλά και μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν έξι βασικές παράμετροι που αφορούν σε αλλαγές ορίων απαλλαγής, συντελεστές και κλίμακες υπολογισμού.
 
Η πρώτη αλλαγή αφορά στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ). Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου προς πώληση και επιβαρύνει τον αγοραστή. Ωστόσο, με τις τροποποιήσεις που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, προβλέπεται απαλλαγή από τον ΦΜΑ η αγορά πρώτης κατοικίας αξίας:
 
Έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο
Έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης που δεν βαρύνονται με τέκνα
Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο έως τα δύο, τα όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ, ενώ για κάθε επόμενο τέκνο η προσαύξηση φτάνει τα 30.000 ευρώ.
Το δεύτερο σημείο αφορά στο Φόρο Δωρεάς Ακινήτων. Υπολογίζεται με:
 
αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους ή εγγόνια
αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και
αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς
Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με το Φόρο Γονικής Παροχής Ακινήτων: Αυτός υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10%. Υπογραμμίζεται ότι σε περιπτώσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας ισχύουν αφορολόγητα όρια όμοια με αυτά που ισχύουν στο φόρο μεταβίβασης.
 
Το τέταρτο σημείο αφορά στο Φόρο Κληρονομιάς Ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με τα ίδια αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές που διέπουν και το φόρο δωρεάς.
 
Η πέμπτη αλλαγή «αγγίζει» τον κύριο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα με κλιμακούμενους συντελεστές ανάλογα με το ύψος των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ., στις περιοχές όπου βρίσκονται τα φορολογούμενα ακίνητα.
 
Το έκτο σημείο αφορά στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ: Σε αυτόν, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,15% έως 1,15%.
 
Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, θα τροποποιήσει τους συντελεστές φορολόγησης, τα αφορολόγητα όρια και τις κλίμακες υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία.
 
Αυτό, κατά την ίδια πηγή, θα έχει ως συνέπεια συνέπεια οι αντικειμενικές φορολογητέες αξίες των ακινήτων να αυξηθούν σημαντικά σε πολλές περιοχές της χώρας.
 
cnn.gr