Ενημέρωση από Τσιόδρα - Χαρδαλιά: Τα νέα μέτρα και οι αιτίες πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων - Τι ισχύει για το εμβόλιο

9:01 π.μ. - Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020
09:08 π.μ. - Τετ, 05/01/2020
Image: Ενημέρωση από Τσιόδρα - Χαρδαλιά: Τα νέα μέτρα και οι αιτίες πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων - Τι ισχύει για το εμβόλιο

Ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε την Τρίτη

Ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε την Τρίτη, ενώ λίγο αργότερα από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και τον Λοιμωξιολόγος υπεύθυνο του υπουργείου υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στην φράση που είχε πει κατά την τελευταία ενημέρωση βγαίνοντας από το lockdown αναφέρθηκε ξεκινώντας την ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Αν μας ξαναδείτε μαζί με τον κ. Τσιόδρα σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά». Ο κ. Χαρδαλιάς, καθησύχαζε άμεσα, τονίζοντας ότι «δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown, δεν επανερχόμαστε στην καθημερινή ενημέρωση».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σημάδια που δημιουργούν ανησυχία και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Δεκαπενταύγουστου, ζητώντας να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

  1. Απαγόρευση διεύλευσης από Κακαβιά από 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων εγκαθίσταται από Δευτέρα.
  2. Από 16 Αυγούστου όποιος διέρχεται από την Αλβανία υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωσης.
  3. Επέκταση της λίστας για την υποχρεωτική μάσκα και επιβολή πλαφόν 100 ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις, την ώρα που τα γλέντια που ακολουθούν αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις εξελίσσονται σε «βόμβες διασποράς» του κορονοϊού.
  4. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό, ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ νοσοκομεία, φαρμακεία, κομμωτήρια, στους ανελκυστήρες και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο. Σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την πειθαρχία των πολιτών. Δεν γίνεται να υπάρχει αστυνομικός σε κάθε μπαρ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνωμοσιολογίες» ανέφερε ακόμα.

Τα μέτρα για γάμους, μπαρ και εργοστάσια

Νέα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ανακοίνωση των 121 κρουσμάτων την Τρίτη. Τι θα γίνει με τους γάμους, τα εργοστάσια και τα μπαρ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

  1. Παραρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ως τις 31/08. Το μέτρο αφορά τόσο το χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.
  2. Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
  3. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς της Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
  4. Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Ανακοινώσεις Τσιόδρα - Χαρδαλιά: Η κατάσταση εύκολα μπορεί να ξεφύγει

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, σημειώνοντας πως την Τρίτη τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπεται σε προφύλαξη της μάσκας.

Επιπλέον, είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα αυξάνεται η διασπορά και έφερε ως παράδειγμα τα κρούσματα σε γάμους. Πρόσθεσε ότι πλέον καταγράφονται κρούσματα σε πιο νεαρές ηλικίες. Τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά.

Τσιόδρας: Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει

Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι προς το παρόν το σύστημα υγείας δεν αντιμετωπίζει ζήτημα.

Η μάσκα, επισήμανε, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ασπίδα.  

Δεν είναι απλή γρίπη, υπογράμμισε. Η ζέστη δεν επαρκεί για να περιορίσει τον ιό, πρόσθεσε, καθώς ο ιός βρίσκει εστίες υπερμετάδοσης.

Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο

Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μεταδοτικότητα του ιού στους νέους έκρουσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Δεν αρκεί μόνο η καθολική χρήση της μάσκας

Χαρδαλιάς: Να εφαρμόσουμε τους κανόνες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία της δημόσιας υγείας και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Ευχαρίστησε δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο που κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα στις εκκλησίες.

Όπως είπε, η ενημέρωση σε καμία περίπτωση δεν θα είναι καθημερινή, ενώ τόνισε πως «γνωρίζαμε από την αρχή πως το άνοιγμα του τουρισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων». Επεσήμανε επίσης ότι μέσα σε έναν μήνα έγιναν 215.184 έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας. Εξ αυτών τα 401 είναι θετικά.

Τσιόδρας: Οι αιτίες πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας στην πρώτη του ενημέρωση μετά από πολύ καιρό αναφέρθηκε στις αιτίες αύξησης κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κρίθηκε απαραίτητη η συμμετόχη του στη σημερινή ενημέρωση (4/8) ως εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ άλλων μετέφερε την ανησυχία της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Πρόσθεσε ότι έχει τοποθετηθεί ομόφωνα υπέρ της χρήσης μάσκας.Αιτίες αύξησης κρουσμάτων

Για τον αυξημένο αριθμό ενεργών εστιών στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιθανές αιτές μπορεί να είναι οι εξής:

  1. Αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων που αφορούν και συρροές ασθενών.
  2. Αύξηση κινητητικοτητας του πληθυσμού μας μετά την άρση απαγορευτικού.
  3. Αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχωρισμού, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες απόστασης (π.χ. στις κρεατοβιομηχανίες και σε γάμους)

Ακόμα περισσότερα για τις αιτίες κρουσμάτων ΕΔΩ

Τσιόδρας: Τι είπε για τις θεραπείες και το εμβόλιο που δοκιμάζονται κατά του κορονοϊού

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στις θεραπείες που δοκιμάζονται, πόσες επιτυγχάνουν και πόσες δεν πετυχαίνουν το στόχο τους, καθώς και στις ελπίδες για ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει τη νόσο.

"Νέα δεδομένα προέκυψαν τους τελευταίους 2 μήνες για τη χρήση κάποιων φαρμάκων που ξεχωρίζουν, αλλά για κάποια δεν έχει λυθεί ο γρίφος", ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σ. Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν έπιασαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο φάρμακο τοξιλίζουμαμπ, το οποίο σε μελέτη φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία δεν έπιασε τους στόχους.

Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται καθώς υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα και κάποια θετικά σε μια μεγάλη μελέτη στην Ισπανία.

Η δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, ένα και φθηνό και γνωστό φάρμακο, φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σύμφωνα με μεγάλη κλινική μελέτη που αφορούσε σοβαρά περιστατικά, που περιλαμβάνεται και στο δικό μας τον αλγόριθμο.

Η Ε.Ε. διασφάλισε για τα κράτη-μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο την προμήθεια 30 χιλιάδων θεραπευτικών σχημάτων του μοναδικού έως σήμερα εγκεκριμένου φαρμάκου για τη θεραπεία της νόσου έως σήμερα, τη ρεμδεσιβίρη. Η ποσότητα αυτή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες και την κατανομή που θα προτείνεται μετά απο συμβουλή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσου, του ECDC.

Περισσότερα για τις θεραπείες και τα φάρμακα που δοκιμάζονται ΕΔΩ

dikaiologitika.gr