Εντατικοί έλεγχοι στη διακίνηση κηπευτικών προϊόντων

10:07 π.μ. - Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021
10:12 π.μ. - Δευ, 27/07/2021
Image: Εντατικοί έλεγχοι στη διακίνηση κηπευτικών προϊόντων

Η ανακοίνωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ενημερώνει - μέσω ανακοίνωσης - τους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων (κ.α) ότι τις τελευταίες μέρες διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στην διακίνηση οπωρολαχανικών, που σχετίζονται κυρίως με την έκδοση νόμιμων παραστατικά στην διακίνησης τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προβλήματα έως τώρα εντοπίζονται σε παρτίδες τομάτας, πατάτας (κ.α) όπου σύμφωνα με τον Ν. 4177/2013 - ΦΕΚ 173/Α/8-8-2013 είναι υποχρεωτική η αναγραφή στα παραστατικά διακίνησης η ΠΟΙΚΙΛΊΑ σε αυτά τα είδη (Πίνακας Α - συνημμένα).

Σύμφωνα όμως με την Υ.Α 91354/2017 - Άρθρο 30 , η υποχρέωση αυτή βαραίνει κάθε επιτηδευματία ( συσκευαστή , χονδρέμπορο ή λιανοπωλητή ) που αγοράζει προϊόντα και όχι τους ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ.

ΠΙΝΑΚΑΣ Α/Άρθρο 28/ Υ.Α 91354/2017.

(α). Μήλα

(β). Εσπεριδοειδή

(γ). Ακτινίδια

(δ). Μαρούλια, κατσαρά αντίδια και πλατύφυλλα αντίδια

(ε). Ροδάκινα και Νεκταρίνια

(στ). Αχλάδια

(ζ). Φράουλες

(η). Γλυκές πιπεριές

(θ). Επιτραπέζια σταφύλια

(ι). Τομάτες

(ια). Πατάτες

(ιβ). Κρεμμύδια

Από τα παραπάνω, ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ στους παραγωγούς τομάτας, πατάτας κ.α. για την περιοχή της Κρήτης να αναγράφουν την ποικιλία στα παραστατικά διακίνησης, προς αποφυγήν όλης της διαδικασίας επεξηγηματικών εκθέσεων αλλά και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Τέλος, αν σε κάποιον παραγωγό έχει ήδη επιδοθεί η αντίστοιχη Έκθεση Ελέγχου, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία του Συλλόγου άμεσα ,ώστε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση της πραγματικότητας.