Έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Ιεράπετρας για τη μετακίνηση αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

5:40 μ.μ. - Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021
05:06 μ.μ. - Κυρ, 27/40/2021
Image: Έντονη διαμαρτυρία  του Συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Ιεράπετρας για τη μετακίνηση αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Απαράδεκτη μετακίνηση

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν.- Κ.Υ. Ιεράπετρας διαμαρτύρεται έντονα , καταγγέλλει και εκφράζει την σφοδρή αντίθεση του για την απαράδεκτη πρακτική η οποία ακολουθήθηκε από τον Διοικητή των Διασυνδεόμενων νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου, ο οποίος μονομερώς, απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά στο τέλος της εβδομάδας, μετά τη λήξη του ωραρίου και ενόσω ο Αναπληρωτής Διοικητής της Α.Ο.Μ. Ιεράπετρας απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους εκτός Κρήτης (το οποίο μας βάζει σε σκέψεις ), αποφάσισε την 3μηνη μετακίνηση ειδικευμένου Ιατρού Αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, για την κάλυψη πρωινού ωραρίου και εφημεριών του τμήματος.

Για την μετακίνηση αυτή δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση, άρα ούτε και συναίνεση του ιατρού. Προηγήθηκε βέβαια ένας βομβαρδισμός πρόσφατων υπαινιγμών του Συλλόγου Εργαζομένων και άλλων θεσμικών παραγόντων, για τα προβλήματα λειτουργίας του ΓΝΑΝ, πάνω στις οποίες ο Σύλλογος μας έχει ήδη τοποθετηθεί με πρόσφατο Δελτίο τύπου.

Πρόκειται για μία απαξιωτική πρακτική διότι αυτή η ενέργεια αποδυναμώνει περαιτέρω το ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας και μάλιστα ένα τμήμα το οποίο είναι μερικώς επανδρωμένο, ενώ ταυτόχρονα στην ίδια απόφαση ζητάει από τους 2 εναπομείναντες αναισθησιολόγους να καλύψουν τις ανάγκες του τμήματος. Θεωρούμε ότι δεν είναι λύση να διαλυθεί ένα τμήμα με μία απόφαση (έστω και προσωρινή), για να επανδρωθεί ένα άλλο. Αλλού πρέπει να αναζητηθεί η λύση. Εύλογα λοιπόν μας γεννιούνται κάποια ερωτήματα τα οποία μας βάζουν σε σκέψεις και παράλληλα οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες τόσο της Ιεράπετρας αλλά και όλου του νομού Λασιθίου:

• Το νοσοκομείο Ιεράπετρας λειτουργεί επί 24 ώρου βάσεως έχοντας 3 αναισθησιολόγους (όσους δηλαδή και το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου). Οι 3 αναισθησιολόγοι όμως στο νοσοκομείο Ιεράπετρας καλύπτουν, εδώ και πολλούς μήνες, με εφημερίες και πρωινό ωράριο ολόκληρο τον μήνα, κάνοντας ήδη παραπάνω εφημερίες και ώρες, πολλές από τις οποίες δεν πληρώνονται. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν, ούτε για την υπέρβαση του ωραρίου τους, ούτε για την περικοπή των αποδοχών τους. Δεν είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι! Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στηρίζεται κατά πολύ στο φιλότιμο όλων των εργαζομένων του κι απ’ ότι φαίνεται αυτό όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται, αλλά δεν έχει γίνει καν αντιληπτό! Αντιθέτως οι 3 αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καλύπτουν με εφημερίες 21 ημέρες το μήνα.

• Με την μετακίνηση αυτή αποδυναμώνεται εντελώς το αναισθησιολογικό τμήμα της Ιεράπετρας ενώ ταυτόχρονα ο Διοικητής στην απόφαση του, ζητάει από τους 2 εναπομείναντες αναισθησιολόγους να κάνουν ακόμα περισσότερες βάρδιες. Ζητάει δηλαδή από τους εργαζόμενους να βάλουν ακόμα περισσότερη «πλάτη» στις ήδη απλήρωτες επιπλέον εφημερίες και ώρες?? Ζητάει τελικά από τους πολίτες της Ιεράπετρας να λαμβάνουν παροχές υγείας από ιατρούς δυσαρεστημένους, εξαντλημένους κι αγανακτισμένους??

• Κρίνουμε την απόφαση αυτή απάνθρωπη αφού οι 2 πλέον αναισθησιολόγοι της Ιεράπετρας δεν θα μπορέσουν να πάρουν κανονική άδεια (δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το τμήμα με 1 μόνο γιατρό), κάτι που είναι ζωτικό μετά από ένα μεγάλο διάστημα αναστολής των αδειών, για τις ανάγκες της πανδημίας, ώστε να φορτίσουν μπαταρίες για το πιθανό επερχόμενο 4ο κύμα της πανδημίας. Παρομοίως διαταράσσεται η οικογενειακή γαλήνη του αναισθησιολόγου που μετακινείται στον Άγιο Νικόλαο διότι είναι φύσει αδύνατον αυτός και η σύζυγος του να πάρουν μαζί άδεια αφού θα υπηρετούν πλέον στο ίδιο τμήμα.

• Έχουν εξαντληθεί άραγε όλες οι απαιτούμενες ενέργειες – πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς για επίλυση του προβλήματος του ΓΝΑΝ ή μήπως η μετακίνηση ενός γιατρού από την Ιεράπετρα ήταν η εύκολη λύση??

• Έχει γίνει αναζήτηση για παροχή βοήθειας εκτός νομού?

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας καλεί τον Διοικητή των Διασυνδεόμενων νοσοκομείων να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση της μετακίνησης η οποία έγινε χωρίς να έχει ζητηθεί ρητά η συναίνεση του ιατρού.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΈΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΊΖΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΥΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ