Εντός επτά ημερών η απόφαση επί της ένστασης για τους στρατιωτικούς

6:15 μ.μ. - Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018
06:03 μ.μ. - Τετ, 28/15/2018
Image: Εντός επτά ημερών η απόφαση επί της ένστασης για τους στρατιωτικούς

Κατατέθηκε από τους συνηγόρους τους

Εντός επτά ημερών αναμένεται η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης επί της ένστασης που κατέθεσαν οι συνήγοροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών κατά της αρνητικής απόφασης στο νέο αίτημα αποφυλάκισης.
 
Οι δικηγόροι, χρησιμοποιώντας όλα τα περιθώρια του νόμου, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε διαφορετικό δικαστήριο για την ένσταση κι όχι απαραίτητα στο δικαστήριο που έλαβε την απόφαση αρχικώς, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ANT1.
 
Αν βέβαια η απόφαση του άλλου δικαστηρίου σήμερα είναι διαφορετική και ορίσει ότι είναι άδικη η κράτησή τους, τότε αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το πρώτο δικαστήριο.
 
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το χθεσινό αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.
 
Ερντογάν: Εμείς όταν ζητήσαμε τους «8» δεν μας τους έδωσαν
 
Δηλώσεις για το θέμα των δύο στρατιωτικών έκανε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας.
 
«Εγώ δεν είμαι υπεράνω του νόμου στην Τουρκία. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου» τόνισε ο Ερντογάν.
 
Μιλώντας για το σενάριο ανταλλαγής των δύο ελλήνων με τους οκτώ τούρκους, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «βέβαια, εμείς δεν κάνουμε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων. Αλλά αυτοί που έκαναν στη χώρα μας πραξικόπημα, ακόμα είναι στην Ελλάδα. Παρότι τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν έβγαλαν άχνα για το θέμα αυτό, αναφέρουν ότι πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δυο έλληνες στρατιωτικοί». 
 
Τζανακόπουλος: Να συμμορφωθεί η Τουρκία
 
Για «κωλυσιεργία» της τουρκικής πλευράς έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έκανε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά τείνει προς την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση, αποφάσισε να κινητοποιήσει και τις διεθνείς της συμμαχίες και τους εταίρους της στην προσπάθεια που κάνει για την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος». 
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να συμμορφωθεί και να αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε τέλεση παράνομης πράξης πίσω από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών είπε πως «φυσικά δεν υπάρχει κάτι, αυτό το γνωρίζουν και στην Τουρκία. Εκτιμώ και το γνωρίζει και ο εισαγγελέας και γι' αυτό το λόγο επιχειρεί τις καθυστερήσεις διαφορετικά θα είχε ενημερώσει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς για το κατηγορητήριο και θα είχε προχωρήσει ποινική διαδικασία».
 
in.gr