Εορτασμός Erasmus day στο νηπιαγωγείο Κεντριού

12:22 π.μ. - Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019
12:10 π.μ. - Κυρ, 13/22/2019
Image: Εορτασμός Erasmus day στο νηπιαγωγείο Κεντριού

Παιδιά και γονείς παρακολούθησαν τις δράσεις του προγράμματος, έπαιξαν παιχνίδια, τραγούδησαν και φύτευσαν το δέντρο του Erasmus

Το νηπιαγωγείο Κεντριού με την ολοκλήρωση  του προγράμματος Erasmus +  « Together Everyone Achieves more » που συμμετείχε τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη,  έλαβε μέρος στις τρεις μέρες εορτασμού του προγράμματος Erasmus + στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, στο Erasmus Day 2019, με στόχο την προβολή του αντικτύπου του προγράμματος Erasmus+.
 
«Η δράση «Erasmus days» στόχο έχει να κινητοποιήσει όλους όσοι δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα Erasmus+ είτε ως διαχειριστές σχεδίων (project managers) είτε ως συμμετέχοντες (μαθητές, φοιτητές, μαθητευόμενοι, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές, άτομα που δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα Νεολαία) να προβάλλουν τα αποτελέσματα των σχεδίων τους και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης» 

73074339-2159270041040695-4306104850573164544-n
 
Παιδιά και γονείς παρακολούθησαν τις δράσεις του προγράμματος, έπαιξαν παιχνίδια, τραγούδησαν και φύτευσαν το δέντρο του Erasmus, μία ελιά που συμβολίζει την ενότητα στην σχολική μονάδα  μεταξύ των παιδιών , των εκπαιδευτικών και των γονέων, των διαφορετικών χωρών ( Λετονία, Βέλγιο, Φινλανδία) που συμμετείχαν  καθώς ήταν και ο τελικός στόχος του προγράμματος μας "Together Everyone Achieves More" (TEAM) .  
Το έργο Erasmus+KA219  με τίτλο με τίτλο «Together Everyone Achieves more » με συμμετοχή τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών  : Ελλάδα, Φινλανδία, Λετονία και Βέλγιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το Νηπιαγωγείο Κεντριού. 
 
Κύριο στόχο του είχε  την δημιουργία καλών πρακτικών γονεϊκής εμπλοκής και δημιουργίας ενός φιλικού,  δημιουργικού, κοινωνικού και επικοινωνιακού σχολείου για  μαθητές , δασκάλους και  γονείς. Κατά τη διάρκεια του αναπτύχθηκαν καλές πρακτικές που ήταν αποτέλεσμα ανταλλαγής μεταξύ των εταίρων,  και  το τελικό προϊόν του έργου, το «Activity book» που περιείχε πολλές δημιουργικές «αποστολές» στις οποίες  οι γονείς περνούσαν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους στο σπίτι , κοινές για όλους τους εταίρους.  Αναπτύχθηκαν δράσεις εντός σχολικής μονάδας με ενεργή συμμετοχή γονέων, όπως Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά workshops, απογευματινά εργαστήρια πηλού,  δημιουργία Λαχανόκηπου, παιχνίδια. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να μπουν στην τάξη μία φορά την εβδομάδα, να μαγειρέψουν για όλους τους μαθητές (πρωϊνό και μεσημεριανό)  και να παρουσιάσουν δράσεις σχεδιασμένες από αυτούς και τα παιδιά τους.  

71943447-2159264077707958-7743001744564551680-n
 
Οι γονείς επιμορφώθηκαν σε ενδοσχολικά σεμινάρια για αφήγηση παραμυθιών, προβλήματα συμπεριφοράς νηπιακής ηλικίας και σωστής χρήσης του διαδικτύου καθώς και συμμετείχαν στη σχολή γονέων που δημιουργήθηκε στο νηπιαγωγείο διάρκειας 6 μηνών. Δράσεις  όπως η ηχογράφηση παραμυθιών, η Δανειστική βιβλιοθήκη εντός σχολικής μονάδας για γονείς και η Δανειστική παιχνιδοθήκη για τα παιδιά αγαπήθηκαν από γονείς και παιδιά.
 
 Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του έργου συμμετείχαν ενεργά  και συνεργάστηκαν με παιδιά διαφορετικών χωρών,  ήρθαν σε επαφή με άλλες γλώσσες μέσω εκμάθησης τραγουδιών, επικοινώνησαν διαδικτυακά και αντάλλαξαν εμπειρίες και δράσεις! Πέρασαν δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά τους είτε στο σπίτι είτε στο νηπιαγωγείο. 
 
Το νηπιαγωγείο για την δημιουργία των δράσεων συνεργάστηκε με τον Δήμο και υπηρεσίες του για τη δημιουργία σχολής γονέων και  σεμιναρίων, με την συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών της περιφέρειας  βασισμένη στην παρουσίαση του έργου, με το ΚΠΕ Ιεράπετρας και τοπικά ΜΜΕ.

72635024-2159264571041242-6535336896040534016-n
 
Το πρόγραμμα είχε μεγάλη επίδραση στους γονείς όπως φάνηκε και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων που δόθηκαν στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος. Συνέβαλε στην επιμόρφωση και την συμβουλευτική των γονέων, στην κατανόηση του παιδαγωγικού έργου του Νηπιαγωγείου, στην εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και την σύσφιξη των σχέσεων με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά πέρασαν δημιουργικό χρόνο με τους γονείς τους, απόκτησαν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, γνώρισαν διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες, συνειδητοποιώντας ότι είναι ευρωπαίοι πολίτες. Οι Εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σε καινοτόμες πρακτικές, συνεργάστηκαν  και ανταλλάξαν ιδέες με τους εταίρους, γνώρισαν διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα και  εξασκήθηκαν στην αγγλική γλώσσα.  Η σχολική μονάδα άνοιξε τις πόρτες της στην οικογένεια που για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί καινοτομία, συνεργάστηκε με φορείς και διαφορετικές σχολικές βαθμίδες εκπαίδευσης άλλων χωρών, εξοπλίστηκε με τεχνολογικό υλικό καθιστώντας το ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο. 
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας βοήθησαν για την υλοποίηση του έργου και να υποσχεθούμε ότι το Νηπιαγωγείο Κεντριού θα συνεχίσει με την ίδια όρεξη την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκές και καινοτόμες δράσεις !
 

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
 του Προγράμματος Erasmus+  του Νηπιαγωγείου Κεντριού