ΕΟΣ Λασιθίου: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα την αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Οροσειρά της Δίκτης

10:32 π.μ. - Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023
10:12 π.μ. - Τρί, 19/32/2023
Image: ΕΟΣ Λασιθίου: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα την αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Οροσειρά της Δίκτης

Η συμμετοχή του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Οροπέδιο Λασιθίου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17-12-2023 η ενημερωτική ημερίδα που αφορούσε την αδειοδότηση εγκατάστασης γιγάντιων ανεμογεννητριών στην Οροσειρά της Δίκτης προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Η συμμετοχή του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Κα Βάνα Σφακιανάκη αρχιτέκτων ΕΜΠ, η Κα Πόπη Μπαξεβάνη από το ΜΦΙΚ, η Κα Ασπασία Αναγνωστοπούλου από το ΜΦΙΚ, ο Κος Αντώνης Σηφάκης Νομικός περιβάλλοντος.

hxonews

Δυστυχώς ο Βιολόγος Σταύρος Ξηρουχάκης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και η παρουσίαση της ομιλίας του έγινε από την Βιολόγο Κα Αναγνωστοπούλου ,επίσης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και ο Γεωλόγος Χαράλαμπος Βαρδάκης.

Όλοι οι ομιλητές με τις παρουσιάσεις τους ενημέρωσαν το κοινό για τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις που θα έχουν οι εγκαταστάσεις αυτές για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις αφορούν τις αλλαγές χρήσεις γης απο τα εκτεταμένα δίκτυα δρόμων, την καταστροφή σπάνιας χλωρίδας, τον αποδεκατισμό απειλούμενης άγριας ορνιθοπανίδας την απειλή για την μελισσοκομία.

hxonews

Αναφέρθηκε η ανησυχία ότι μπορεί να προκληθούν και ζητήματα για την υγεία των ανθρώπων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ανησυχία της σοβαρότερης επίπτωσης που θα υπάρξει στον κύκλο του νερού με μείωση βροχών και χιονοπτώσεων απο την διατάραξη των νεφών στα μεγάλα υψόμετρα της οροσειράς.

Οι ομιλητές της ημερίδας απάντησαν και σε ερωτήσεις του κοινού.

Παρόν στην ημερίδα ο νεοεκλεγείς δημαρχος Οροπεδιου Λασιθίου ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και δήλωσε την κάθετη αντίθεση του σε αυτές τις αδειοδοτήσεις και δεσμεύτηκε να συνεχίσει ο Δήμος τον αγώνα που έδωσαν οι προκάτοχοι του για να προστατεύσει την περιοχή και την οροσειρά που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

hxonews

Λόγω ασθένειας ο νυν δημαρχος Γιάννης Στεφανακης δεν παρευρέθηκε και απέστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό:

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ως δημοτική αρχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων ΤΖΕΡΜΙΑΔΩΝ "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" ,ΨΥΧΡΟΥ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ", ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ "ΡΕΑ", ΜΑΡΜΑΚΕΤΟΥ, ΜΕΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΓΟΥΛΑ, ΠΛΑΤΗΣ και ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ που με την καθοδήγηση του Ελληνικού Ορειβατικου Συλλόγου Λασιθίου και την διαρκή στήριξη και συνδρομή του Δήμου, πρωτοστατούν μαζί μας για την διαφύλαξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού μας αποθέματος.

hxonews

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει επανειλημμένως ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, και η Οικονομική επιτροπή, αντιτίθεται στην τοποθέτηση των γιγάντιων ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών μας, αντιπροτεινοντας την ανάπτυξη των μοναδικών παραδοσιακών ανεμόμυλων.

Ως δημοτική αρχή υποστηρίξαμε τις ομόφωνες απόφαση του δήμου μας και στο Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης όπου επίσης εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση - ψήφισμα υπέρ των θέσεων μας.

hxonews

Είμασταν και θα είμαστε για πάντα όλοι μαζί, στον δίκαιο αυτό αγώνα δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τον φυσικό μας πλούτο, την περιβαλλοντική και πολιτιστική μας κληρονομια, με σεβασμό στον τόπο μας και στον θεσμό της δικαιοσύνης.

Ο τόπος μας, το Οροπέδιο Λασιθίου είναι στο σύνολο του περιοχή Natura 2000, ενώ αποτελεί επίσημα τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Θέτουμε υπόψιν της σημερινής συνάντησης την προστασία των περιοχών Natura στο σύνολό τους βάσει των αποφάσεων που ομόφωνα έλαβαν το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας και το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης.

Τέλος τονίζουμε την ανάγκη για συστράτευση όλων των δυνάμεων, συλλογικών και ατομικών , για την προστασία του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού μας αποθέματος και δηλώνουμε πως θα είμαστε πάντα εκεί, ψηλά στις κορυφές των βουνών της Δίκτης είτε ως δημοτική αρχή είτε ως απλοί ενεργοί πολίτες, για την υπεράσπιση του δικαίου και δημοκρατικού αγώνα.

hxonews

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους εξαιρετικούς ομιλητές και τους διοργανωτές. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους ομιλητές:

Σφακιανάκη Βάννα Αρχιτέκτων ΕΜΠ για τις χρήσιμες συμβουλές της, τον έγκριτο νομικό Σηφάκη Αντώνη

για την εξειδικευμένη νομική κάλυψη που μας παρέχει, και την ψύχραιμη διαχείριση ακόμα και όταν μεθοδευμένα δημοσιεύματα στρέφονταν εναντίον της προσπάθειας μας, τον βιολόγο, Ξηρουχάκη Σταύρο για τις στοχευμένες και εμπεριστατωμένες προσπάθειες του

από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Βαρδάκη Χαράλαμπο Γεωλόγο για την μεγάλη του αγωνιστικότητα και ακεραιότητα και τέλος τον Πρόεδρο του ΕΟΣ Λασιθίου Γιάννη Σπυριδάκη για την μεγάλη του αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα ακόμα και όταν κάποιοι είχαν αφαιρέσει τις ταμπέλες με το λογότυπο Natura 2000 από τις πινακίδες που ο ίδιος προσωπικά είχα τοποθετήσει στις εισόδους του δήμου μας.

Τέλος ευχαριστώ τους πολιτιστικούς συλλόγους μας αλλά κυρίως όλους εσάς που συμμετέχετε απόψε στην σημαντική αυτή ημερίδα.

Συγχωρέστε με που για λόγους έντονου πυρετού δεν θα μπορέσω να παρεβρεθώ απόψε.

Στεφανακης Γιάννης

Δήμαρχος Οροπεδιου Λασιθίου

Την εκδήλωση μας τίμησε ο πρώην υπουργός Κώστας Ζουράρης τον οποίο και ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Οροπεδιου Λασιθίου Γιώργο Αθανασάκη τους δημοτικούς συμβούλους που παρευρέθησαν νυν και νέους ,τον αιδεσιμότατο πατέρα Πλευράκη Χρύσανθο τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κωστη Χαλκιαδάκη.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για την υποστήριξη και την περιφέρεια Κρήτης που δίνουν αγώνα για να προστατεύσουν τις περιοχές natura και το παράκτιο φυσικό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους: ΤΖΕΡΜΙΑΔΩ "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" ,ΨΥΧΡΟΥ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ",ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ "ΡΕΑ",ΜΑΡΜΑΚΕΤΟΥ ,ΜΕΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ,

ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,ΜΑΓΟΥΛΑ,ΠΛΑΤΗΣ,

ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

Ευελπιστούμε η χθεσινή ημερίδα να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εγρήγορση της τοπικής κοινωνίας η οποία ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά στις ορέξεις μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι κορυφές μας δεν πρέπει να παραδοθούν, να ισοπεδωθούν και να καταστραφούν. Τα βουνά μας ήταν δικά μας, κουβαλούν πάνω τους ιστορία αιώνων και αμέτρητων αγώνων για την ελευθερία. Προσδίδουν ξεχωριστό κάλλος στον τόπο μας με την πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενούν .

Ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς τους αξιότιμους ομιλητές της ημερίδας .

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ