Επ΄ αόριστον απεργία από τις 10 Ιουνίου ανακοίνωσαν τα διαγνωστικά κέντρα

3:31 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019
03:05 μ.μ. - Πέμ, 30/31/2019
Image: Επ΄ αόριστον απεργία από τις 10 Ιουνίου ανακοίνωσαν τα διαγνωστικά κέντρα

Στον «αέρα» οι εξετάσεις ασθενών

 
«Κλείνουμε πριν μας κλείσουν!», είναι το μήνυμα που στέλνουν τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία ανακοίνωσαν επ’ αόριστον απεργία από τις 10 Ιουνίου! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τριήμερη απεργία (23-25 Μαΐου), με τις Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.
 
«H κινητοποίηση αυτή δεν έχει μόνο λόγους επιβίωσης...»
 
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
 
«Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, παρουσία των συνδικαλιστικών φορέων των εργαστηριακών ιατρών, παρουσία των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, εκφράσαμε κατ’ αρχήν την ικανοποίησή μας για την πολύ μεγάλη κινητοποίηση κι επιτυχία της απεργίας που έγινε από τους εργαστηριακούς ιατρούς το τριήμερο 23-24 και 25 Μαίου. Στο πλαίσιο αυτής της σύσκεψης ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου συστρατεύεται στον κοινό αγώνα των συνδικαλιστικών ενώσεων και στην αποχή διαρκείας που προκήρυξαν από τις 10 Ιουνίου και μετά έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους», δήλωσε ο κ. Χάρης Βαβουρανάκης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
 
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η κινητοποίηση αυτή δεν έχει μόνο λόγους επιβίωσης για τα εργαστήρια. Έχει και μία διάσταση που αφορά και την ποιότητα της Υγείας. Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία θα δίνουν άμεσα απαντήσεις στις εξετάσεις τις οποίες εμείς ζητάμε ως κλινικοί γιατροί, τότε και η διάγνωση θα τίθεται αργότερα, αλλά πολύ περισσότερο η θεραπεία θα είναι διαφορετική, αλλάζοντας τις ενδείξεις».
 
Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που όπως αναφέρουν, «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου». Βασικά αιτήματα είναι: «Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας».
 
Τα αιτήματα, το «κράτος – πατερούλης» και η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου
 
Ο κ. Βαβουρανάκης μας ανέλυσε ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο των αιτημάτων, ξεκινώνας από το βασικότερο το οποίο είναι «η αυτόματη επιστροφή χρημάτων που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την Πολιτεία προς τους εργαστηριακούς γιατρούς. Για να το πούμε ακόμα πιο απλά, ο κλειστός προϋπολογισμός που υπάρχει. Όταν αυτός ο προϋπολογισμός υπερβεί από τις εξετάσεις τις οποίες γίνονται, τότε οι εργαστηριακοί επιστρέφουν κάποια χρήματα στην Πολιτεία. Ουσιαστικά, το κράτος με αυτόν τον μηχανισμό εντάσσει καινούργιες εξετάσεις, αυξάνει δηλαδή το κόστος προς τους εργαστηριακούς γιατρούς, αλλά ταυτόχρονα ενώ θεωρεί πώς τις κάνει δωρεάν προς τους πολίτες, το πληρώνουν αυτοί που εκτελούν τις εξετάσεις! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι σωστό και δημιουργεί πολύ μεγάλα θέματα επιβίωσης στα εργαστήρια.
 
Το δεύτερο στοιχείο που ζητούν οι εργαστηριακοί, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού. Δεν μπορείς να ζητάς, να εντάσσεις καινούργιες εξετάσεις σε ένα κλειστό προϋπολογισμό και να μην αυξάνεις το ποσό το οποίο δίνεις στους εργαστηριακούς οι οποίοι εκτελούν τις εξετάσεις.
 
Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου έχουμε προτείνει επιπλέον, για να μπορέσουν να λυθούν και να σταματήσουν αυτόματα όλα αυτά, να καθιερωθεί κλειστός δυναμικός προϋπολιγισμός ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα. Έτσι, ο ασθενής θα μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα που δίνει για την Υγεία του, βγάζοντας από τη μέση... το κράτος – πατερούλη, γιατί εμείς θέλουμε ένα κράτος – ρυθμιστή και τίποτα παραπάνω. Ο ασθενής επομένως θα μπορεί να πηγαίνει στο εργαστήριό του, να εκτελεί τις εξετάσεις του, ελέγχοντας και τα οικονομικά αλλά ταυτόχρονα επιλέγοντας το πού θα κάνει αυτός τις εξετάσεις.
 
Στην προηγούμενη απεργία συμμετείχαν όλα τα διαγνωστικά κέντρα του Ηρακλείου. Ξεκινάμε να ενημερώνουμε τον κόσμο, ξεκινά η διαδικασία της ενημέρωσης από τις ενώσεις. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι θα συμμετέχουν, αλλά ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία το μήνυμα που δίνουν οι εργαστηριακοί γιατροί είναι ‘’Κλείνουμε πριν μας κλείσουν!’’»
 
 
cretalive.gr