Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο

8:39 π.μ. - Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020
08:12 π.μ. - Τετ, 30/39/2020
Image: Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων αναμένεται προς κύρωση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα - Το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των γραμμών βάσης και νότια της Κρήτης το επόμενο βήμα της κυβέρνησης

Να στείλει μήνυμα ότι είναι σε θέση να ασκεί τα δικαιώματα της χώρας και συνάπτει συμφωνίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου επιδιώκει η ελληνική διπλωματία, στη σκιά μιας χρονιάς που η τουρκική προκλητικότητα κυριάρχησε στην ατζέντα. Η εφαρμογή μιας «θετικής ατζέντας», που θα αναδεικνύει τον ρόλο της Αθήνας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή, η οποία προχωρά στα επόμενα βήματα και δεν μένει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, είναι στους στόχους του ΥΠΕΞ για το 2021, αρχής γενομένης από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή του Ιονίου και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των ευθείων γραμμών βάσης, το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην εν λόγω περιοχή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα προς κύρωση στη Βουλή, με τις εξελίξεις να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χαρακτηρίζεται και ως ένα ακόμα βήμα προκειμένου να προχωρήσει και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Τίρανα έχουν ήδη συμφωνήσει να παραπέμψουν την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, βήμα που υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά τις εκλογές στην Αλβανία, με την έναρξη των διαβουλεύσεων για τη σύνταξη του απαραίτητου συνυποσχετικού. 

hxonews

Για την ελληνική διπλωματία, η συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη, αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, αποτελώντας ένα πρότυπο λύσης και της ελληνοτουρκικής διαφοράς, μακριά από εντάσεις και απειλές.

Νότια της Κρήτης

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο εξετάζεται να είναι το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των γραμμών βάσης και νότια της Κρήτης – με τα τοπογραφικά να τελούν ήδη υπό επεξεργασία στο ΥΠΕΞ. Οι περιοχές του Αιγαίου που προκαλούν την αντίδραση της Τουρκίας τοποθετούνται για αργότερα, με το προεδρικό διάταγμα να υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Δεδομένου ότι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι ένα από τα θέματα τα οποία διά της αμφισβήτησης η Τουρκία επιδιώκει να θέσει ως ελληνοτουρκική διαφορά και στις διερευνητικές, διατηρώντας στο τραπέζι την απειλή του πολέμου (casus belli). Η απειλή εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων, τέθηκε μετ’ επιτάσεως και σε επίπεδο ΕΕ, από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος σημείωσε ότι η στάση αυτή αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι αναφορά στις ανακοινώσεις για το Ιόνιο  έγινε και στα τουρκικά ΜΜΕ, με την εθνικιστική «Γενί Σαφάκ» να κάνει λόγο για «απόφαση σκάνδαλο», ενώ τη συσχετίζουν και με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Αθήνας να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων και σε άλλες περιοχές.

in.gr