Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ

10:29 π.μ. - Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016
10:02 π.μ. - Πέμ, 11/29/2016
Image: Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ

Αντιδράσεις και προβληματισμό για το κατά πόσο γίνονται σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών προκαλεί η έλευση του νέου υβριδικού έργου της ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη

Το έργο που περιλαμβάνει δύο υποέργα παραγωγής ενέργειας στη Σητεία και στο Ρέθυμνο έρχεται τις επόμενες ημέρες μόνο προς γνωμοδότηση (και όχι προς έγκριση) στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια.
 
Το αιολικό κομμάτι του έργου προβλέπει την εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 81 MW στον ορεινό όγκο της Σιτάνου - Κατσιδωνίου - Καρυδίου – Ζάκρου Σητείας. Το ύψος των ανεμογεννητριών θα είναι 125 μέτρα  και η διάμετρος του ρότορα κάθε μίας 112 μέτρα.
 
Το δεύτερο κομμάτι του έργου σχεδιάζεται στο φράγμα των Ποταμών Ρεθύμνου με την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού συνολικής ισχύος 50 ΜW. Εκεί θα δημιουργηθεί λιμνοδεξαμενή σε θέση μεγαλύτερου υψομέτρου από το φράγμα, όπου θα ανυψώνεται το νερό και στη συνέχεια με την πτώση του ξανά στο φράγμα θα παράγεται ενέργεια.  Το ρεύμα που θα καταναλώνεται για την ανύψωση του νερού θα ανταποδίδεται στο σύστημα από τις ανεμογεννήτριες στη Σητεία.
 
Το έργο έχει πάρει ήδη άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ ενώ τον περασμένο Μάρτιο περιλήφθηκε στα προτεινόμενα έργα που έστειλε η κυβέρνηση προς ένταξη στις χρηματοδοτήσεις του «πακέτου Γιούνκερ».  
 
​Ωστόσο, το έργο προωθείται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διπλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας (12/6/15 και 18/8/15) με την οποία ζητείται το «πάγωμα» όλων των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στην επικράτεια του Δήμου, μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης που αφορά το Γενικό Χωροταξικό Κρήτης όπου θα πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιοχές στις οποίες θα επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ.
 
Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί λόγω του υπερκορεσμού της περιοχής της Σητείας από αντίστοιχα έργα, ενώ ειδικά η περιοχή της Σιτάνου, αποτελεί παράδειγμα αλόγιστης και άναρχης επέλασης των ενεργειακών έργων με τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την σπατάλη πολύτιμης γεωργικής γης.  Επιπλέον, ολόκληρη η ορεινή περιοχή περιλαμβάνεται  στο Γεωπάρκο Σητείας, ενταγμένο στον επίσημο κατάλογο γεωπάρκων της UNESCO.
 
Ήδη η τοπική κοινωνία των χωριών στον ορεινό όγκο αλλά και στον παράκτιο, έχει ομόφωνα ταχθεί κατά του αιολικού έργου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις ενώ στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Σίτανο, μπροστά στον ανεμολογικό ιστό που έχει μεταφέρει στην περιοχή η ΤΕΡΝΑ.
 
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προωθεί το έργο ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης (στις 31/10) ζητά από τον Δήμο Σητείας, εντός 15 ημερών να εκφράσει σχετική γνώμη προκειμένου να έρθει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.  Ακόμα όμως και αν απαντήσουν αρνητικά οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, την τελική απόφαση-έγκριση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου θα λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος αφού οι αποφάσεις των τοπικών οργάνων θεωρούνται μόνο «γνωμοδοτικού χαρακτήρα».
 
Η ΤΕΡΝΑ με βάση την μελέτη υπόσχεται περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας (και στα δύο τμήματα του έργου) που θα δημιουργηθούν στα 5 χρόνια της κατασκευής του έργου και τουλάχιστον 40 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά την διάρκεια των 25 ετών της λειτουργίας του. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ειδικά η Σίτανος, έχει ακούσει και άλλες υποσχέσεις για «πολλές και καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας όταν εγκαταστάθηκαν οι απέραντες συστοιχίες των φωτοβολταϊκών πάνελ. Από τις υποσχέσεις έμεινε μόνο η part time απασχόληση ενός ηλεκτρολόγου ο οποίος καλείται να επιδιορθώσει τις  βλάβες των φωτοβολταϊκών όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει με το σύστημα τηλεδιαχείρισης. 
 
ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Πηγή : ekriti.gr