«Επί τον τύπον των ήλων» | Βίντεο

1:25 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016
01:06 μ.μ. - Πέμ, 23/25/2016
Image: «Επί τον τύπον των ήλων» | Βίντεο

«Γροθιά στο στομάχι» αποτελεί το ντοκιμαντέρ των παιδιών του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας, βάζοντας στις πραγματικές και επώδυνες διαστάσεις του το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση αποχαιρετά την σχολική χρονιά το 2ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας. Μαθητές και μαθήτριες με τον πιο απλό και ευθύβολο λόγο, θέτουν το προσφυγικό ζήτημα σε μια διάσταση, την οποία δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι μπορούσαν να αγγίξουν μικροί μαθητές.

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με το προφανέστερο όλων, την ιστορία της Ελλάδας γύρω από το προσφυγικό. Τονίζει ιδιαίτερα αυτό που λίγοι Έλληνες τολμούν να δεχτούν, ότι παραδοσιακά ο Έλληνας βλέπει «με μισό μάτι» τους πρόσφυγες, ακόμα κι όταν πρόσφυγες  ήταν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Και φυσικά προβάλλει ιδιαίτερα τα εξαιρετικά δείγματα ανθρωπιάς που έδειξαν προς τους πρόσφυγες ελληνικές οικογένειες που ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες.

Με πολύ απλό τρόπο το ντοκιμαντέρ καταρρίπτει κάθε ξενοφοβικό επιχείρημα απέναντι στις παραδόσεις και τον πολιτισμό των Μουσουλμάνων, κυρίως ως προς το επιχείρημα ότι κινδυνεύει με εξισλαμισμό η Ευρώπη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το τμήμα του ντοκιμαντέρ για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 38% των προσφύγων που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα. Οι μαθητές είχαν τη γενναιότητα να περιλάβουν πολύ σκληρές σκηνές από το χαμό παιδιών στη Συρία.

Το τελευταίο κομμάτι του ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στο μέγιστο έργο των εθελοντών, Ελλήνων και ξένων, που καθημερινά δείχνουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πόσο μπορούν οι άνθρωποι με τα έργα τους να εξυμνήσουν τον άνθρωπο. Το ντοκιμαντέρ δείχνει και αποδεικνύει πόσο αξιοπρεπείς μπορούν να είναι οι Έλληνες, πόσο υψηλός μπορεί να είναι ο ελληνικός πολιτισμός, πόσο ψηλά μπορεί ακόμα και σε επώδυνες περιόδους να στέκεται η Ελλάδα. 

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο