Επιδημία κοριών στην Ελλάδα: Οι λόγοι έξαρσης και οι τρόποι αντιμετώπισης από τον Μ. Σπυριδάκη

12:04 μ.μ. - Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023
12:10 μ.μ. - Πέμ, 19/04/2023
Image: Επιδημία κοριών στην Ελλάδα: Οι λόγοι έξαρσης και οι τρόποι αντιμετώπισης από τον Μ. Σπυριδάκη

Ο κτηνίατρος και νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Μ. Σπυριδάκης μιλά στον Ηχώ 99,8 για τους κοριούς και την απένταξη των συμπληρωματικών έργων του φράγματος

Τις εξελίξεις γύρω από την απένταξη του έργου κατασκευής συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου, από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχολίασε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Εν συνεχεία με την ιδιότητά τους ως κτηνίατρος αναφέρθηκε στην έξαρση της εμφάνισης κοριών σε ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας ότι οι κοριοί τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, δρουν τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ζουν στο σκοτάδι, κυρίως σε σχισμές. Κοριούς είχαμε στο στρατό, και τους αντιμετωπίζαμε τότε είτε με φωτιά ή καλό τίναγμα στα κρεβάτια και τα στρώματα. Τελευταία υπάρχει μια έξαρση εμφάνισης κοριών που φαίνεται ότι θεριεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας ανά περιόδους αλλά και της υγρασίας. Υπάρχουν σκευάσματα με τα οποία τους καταπολεμούμε. Τους κοριούς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα έντομα ή και ασθένειες που μπορούν να μεταφερθούν από μια χώρα στην άλλη μέσω ταξιδιών, αποσκευών, συσκευασιών κλπ. Πέρα από τα σκευάσματα υπάρχουν και άλλοι τρόποι πρόληψης όπως καλό πλύσιμο, τίναγμα στρωμάτων, τίναγμα ρούχων και καλό πλύσιμο μετά από ένα ταξίδι κλπ. Σημάδια και εξανθήματα, αλλεργία, φαγούρα είναι μερικά συμπτώματα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια εαν επιμένουν.

Ακούστε εδώ τον κ. Σπυριδάκη ο οποίος με αφορμή τη συζήτηση έκανε αναφορά σε εξανθήματα που παρατηρούνται σε συμπολίτες μας που ανεβαίνουν στα Όρη και προέτρεψε όποιον δει εξάνθημα στο σώμα του ή αισθανθεί φαγούρα, να τον επισκεφθεί προκειμένου να ελεγχθεί και διαπιστωθεί από που προέρχεται.