Επίσημο – Το Νεφρολογικό Κέντρο “Μεσόγειος” στην Ιεράπετρα

10:03 π.μ. - Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023
10:11 π.μ. - Πέμ, 16/03/2023
Image: Επίσημο – Το Νεφρολογικό Κέντρο “Μεσόγειος” στην Ιεράπετρα

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Λασιθίου Στ. Σταυρακάκης στον Ηχώ 99,8 και το ευχαριστήριο του συλλόγου σε γιατρούς και προσωπικό της Μονάδας

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ιδιωτικού Νεφρολογικού κέντρου στην Ιεράπετρα προκάλεσε ανησυχία και αναστάτωση στους εξυπηρετούμενους από τη μονάδα ασθενείς, που πλέον διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να κάνουν αιμοκάθαρση. Είτε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου είτε στα Καλέσα Ηρακλείου σε ιδιωτική Μονάδα “Μεσόγειος”. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Λασιθίου κ. Σταύρος Σταυρακάκης μίλησε στον Ηχώ για τις δύσκολες ώρες που πέρασαν όταν ξαφνικά ενημερώθηκαν ότι η Μονάδα στην Ιεράπετρα κλείνει. Αφού κάθε νεφροπαθής δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει και η αιμοκάθαρση πρέπει να γίνεται κανονικά για τον καθένα. Πέρα από το ευχαριστώ που θέλησε να εκφράσει σε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα τους αυτή τη δύσκολη περίοδο, μας μετέφερε μια ακόμη εξέλιξη, ότι δηλαδή υπεγράφει συμφωνία μεταξύ της παρούσας ιδιοκτήτριας εταιρίας “ Άγιος Παντελεήμονας” για την εξαγορά της από την εταιρία “Μεσόγειος”. Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οπότε με την νέα χρονιά θα λειτουργήσει η Μονάδα στην Ιεράπετρα υπό νέα Διοίκηση, ανέφερε μεταξύ άλλων.  

Το ευχαριστήριο του συλλόγου

Εμείς οι αιμοκαθαρόμενοι της πρώην νεφρολογικής κλινικής “Άγιος Παντελεήμονας” στην Ιεράπετρα, αισθανόμαστε την ανάγκη, (μετά την τεράστια ταλαιπωρία και αγωνία μας και όλα τα αρνητικά γεγονότα τα οποία προέκυψαν από την ξαφνική ανακοίνωση της άρσης λειτουργίας της κλινικής), να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες μας καθώς και όλο το βοηθητικό προσωπικό της εν λόγω μονάδας, οι οποίοι καθ’ όλο το διάστημα της 5ετους λειτουργίας αυτής, ξεπέρασαν τον ίδιο τους τον εαυτό και μας παρείχαν τέλεια περίθαλψη και σιγουριά μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον όπως αυτοί οι ίδιοι το έφτιαχναν με την καθημερινή προσπάθεια τους.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που βοήθησαν, δηλαδή: Τον διοικητή και υποδιοικητή νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, τον περιφερειάρχη υγείας περιφέρειας Κρήτης, τους ήρωες γιατρούς και νοσηλεύτριες του τεχνητού νεφρού Αγίου Νικόλαου, τον πρόεδρο του συλλόγου μας και όλους γενικά που βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να δοθεί έστω μια προσωρινή λύση στο τεράστιο πρόβλημα μας.

Ιδιαίτερη μνεία θα θέλαμε να κάνουμε στην Προϊσταμένη μας κα Όλγα Ταση-Μπιλανάκη η οποία δεν βοήθησε απλά αλλά έμεινε κυριολεκτικά άυπνη μέχρι να συντονίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί η νέα κατάσταση για μας όλους τους αιμοκαθαιρόμενους με τον καλύτερο τρόπο, λύνοντας την μεγάλη μας αγωνία και ανασφάλεια.

Έτσι λοιπόν, 28 αιμοκαθαρόμενοι ήδη εξυπηρετούνται στο τεχνητό νεφρό Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και 14 μεταβαίνουν στο τεχνητό νεφρό Ηρακλείου και ειδικά στην ιδιωτική επιχείρηση με τον τίτλο “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ” και την οποία επιχείρηση ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη τέλεια μεταχείριση. Εκτός των άλλων η εταιρεία αυτή, μίσθωσε μικρό λεωφορείο, (με πολύ μικρή δική μας συμμετοχή) και μας μεταφέρει από την Ιεράπετρα στο Ηράκλειο με ασφάλεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι δικοί μας άνθρωποι για να μας μεταφέρουν 3 φορές την βδομάδα σε μια τόσο μακρινή αποσταση με όλους τους κινδύνους μιας πολύ δύσκολης διαδρομής 115 χλμ.

Επιπλέον ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εταιρεία αυτή η οποία εγγράφως μας υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει η ίδια μονάδα τεχνητού νεφρού στην Ιεράπετρα και έτσι να σταματήσει η μεγάλη μας ταλαιπωρία αφού θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης μας, καθώς και το ΤΕΛΕ ΚΡΗΤΗ και όλα εν γένει τα ΜΜΕ οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για να αναδείξουν το δύσκολο θέμα μας όπως καλύτερα μπορούσαν και να συμβάλλουν έτσι με τον τρόπο τους στην προσωρινή λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Υ.Γ.

Θα θέλαμε με την ευκαιρία να κάνουμε μια πολυ απλή πρόταση προς το κράτος και η οποία πρόταση πρέπει να συζητηθεί αρκετά στα ΜΜΕ ούτως ώστε να εμπεδωθεί από τους αρμόδιους και να γίνει πράξη.

Να ψηφιστεί νόμος στη βουλή των Ελλήνων με περίπου το εξής κείμενο:

“Εάν κάποια ιδιωτική μονάδα υγείας αναστείλει την λειτουργία της για οποιοδήποτε λόγο, να επιλαμβάνεται άμεσα το κράτος και σε χρόνο ρεκόρ να συνεχίσει την λειτουργία της υπό την αιγίδα του υπουργείου υγείας, με το υπάρχον προσωπικό χωρίς να υπάρξει κενό στην λειτουργία της και αυτό να συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να δοθεί η τελική λύση. Οι δε εργαζόμενοι να ενταχθούν στο προσωπικό του δημοσίου για όσο χρειαστεί και μέχρι την τελική λύση του προβλήματος. Τέλος αν δεν βρεθεί ιδιωτική λύση λειτουργίας της μονάδας, τότε να παραμείνει και να χαρακτηριστεί δημόσια και έτσι να συνεχίσει”.

Μόνο έτσι στο μέλλον δεν θα υπάρξει ξανά αγωνία για την τύχη των όποιων ασθενών. Είναι πολύ απλό να λυθεί το θέμα με ένα νόμο. Χρειάζεται όμως πολιτική πρωτοβουλία. Θα δείξουν την ευαισθησία τους οι πολιτικοί μας;

Ιεράπετρα 16-11-2023

Με εκτίμηση

Σταύρος Σταυρακάκης

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αιμοκαθαρόμενων και φίλων Νόμου Λασιθίου.