Επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου Κουτσουρά στην Κολωνία

9:24 π.μ. - Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
09:02 π.μ. - Τρί, 25/24/2020
Image: Επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου Κουτσουρά στην Κολωνία

Στο πλαίσιο Αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο Φρέχεν

Δεκαπέντε μαθητές του Γυμνασίου Κουτσουρά ταξίδεψαν, το διάστημα 15 έως 21 Φεβρουαρίου, στο Φρέχεν της Κολωνίας, στο πλαίσιο Αδελφοποίησης του Σχολείου με το Γυμνάσιο του Φρέχεν, για την πρώτη φάση του προγράμματος Junior Engineer Academy (Ακαδημία Μικρών Μηχανικών) που εκπονείται το τρέχον σχολικό έτος. Συνοδοί στη μετακίνηση των μαθητών στη Γερμανία ήταν οι καθηγητές Μαρία Χριστάκη (καθηγήτρια γερμανικών) και Νίκος Μεγαρίτης (χημικός).

Το φετινό πρόγραμμα Αδελφοποίησης είναι η μετεξέλιξη παλαιότερου προγράμματος Ανταλλαγής των δύο σχολείων. Φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, λαμβάνει χώρα η συνεργασία αυτή, με την οικονομική ενίσχυση-χορηγία του Ιδρύματος της Deutsche Telecom. Τα δύο σχολεία επισφράγισαν με αντίστοιχο Συμφωνητικό την εν λόγω Αδελφοποίηση που, από την πλευρά της Ελλάδας, ενέκρινε η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα στο Φθινόπωρο του 2019. Οι 15 μαθητές του Γυμνασίου Κουτσουρά συνεργάστηκαν με αριθμητικά αντίστοιχη γερμανική ομάδα μαθητών, προκειμένου να κατασκευάσουν αντικείμενα από ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Οι Κρητικοί μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Γερμανών μαθητών και τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τοπική κουλτούρα. Επίσης, γνώρισαν το κέντρο της Κολωνίας με παιγνιώδη τρόπο, καθώς, με τη βοήθεια του tablet τους, εκτελούσαν δοθείσες οδηγίες, «εντολές» και εξερευνούσαν τον χώρο με φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση συγκεκριμένων τοποθεσιών.

Η διαδικασία του project, που είχε ως θέμα την ανακύκλωση πλαστικών, περιλάμβανε τρεις βασικές φάσεις: την προβολή σχετικής ταινίας, την επίσκεψη σε εργοστάσιο συλλογής και διαλογής πλαστικών σκουπιδιών και την ανακύκλωση πλαστικών από τους ίδιους τους μαθητές.

Η ταινία «Πλαστικός Ωκεανός» έθεσε στους μαθητές έντονο προβληματισμό για την υπερβολική χρήση πλαστικών και τη συσσώρευσή τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη, κάτι που επηρεάζει πολλά οικοσυστήματα.

Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες επισκέφτηκαν εργοστάσιο συλλογής και διαλογής πλαστικών σκουπιδιών. Εκεί ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας για τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να διαχωριστούν τα μέρη και είδη του πλαστικού που μπορούν να ανακυκλωθούν και, στη συνέχεια, να ανακατασκευαστούν και να προωθηθούν προς πώληση σε διάφορες εταιρείες, εντός και εκτός Γερμανίας. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν δια ζώσης πώς γίνεται η κατηγοριοποίηση των διαφορετικών πλαστικών ώστε να οδηγηθούν για ανακύκλωση.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, οι μαθητές αρχικά κλήθηκαν να διαχωρίσουν πολλά πλαστικά σκουπίδια σε διαφορετικούς κάδους, ανάλογα με το είδος πλαστικού. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν ορισμένα από τα πλαστικά σε καλούπια αλουμινίου και τα έλιωσαν σε φούρνους, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας. Σε άλλο μέρος της διαδικασίας, οι μαθητές έφτιαξαν βιοπλαστικό, εκτελώντας «συνταγή» που τους δόθηκε από τους καθηγητές. Με αυτό έφτιαξαν κοσμήματα και άλλα μικρά αντικείμενα.

Την τελευταία μέρα του project, έγινε παρουσίαση των ανακυκλωμένων πλαστικών αντικειμένων και απαντήθηκε, μέσω εφαρμογής, ερωτηματολόγιο που αφορούσε το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν, με σκοπό την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του από τους ίδιους τους μαθητές.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος Αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο Φρέχεν της Κολωνίας , για το τρέχον σχολικό έτος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου 2020, με την επίσκεψη της γερμανικής ομάδας στην περιοχή του Κουτσουρά.

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κουτσουρά, Κωστάκη Νεκταρία ΠΕ02 και ο Σύλλογος Διδασκόντων