Επίσκεψη Δημάρχων της Κρήτης στη Σουηδία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

4:39 μ.μ. - Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018
04:01 μ.μ. - Πέμ, 18/39/2018
Image: Επίσκεψη Δημάρχων της Κρήτης στη Σουηδία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Εντυπώσεις του Δημάρχου Ιεράπετρας.

Στα πλαίσια μιας προσπάθειας να λειτουργήσει ένας Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) στην Ανατολική Κρήτη εντάσσεται το ενημερωτικό ταξίδι στο Goeteborg της Σουηδίας, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας τις τελευταίες μέρες μαζί και με άλλους Δημάρχους των Νομών Λασιθίου και κάποιους του Ν.Ηρακλείου. Μια "εκπαιδευτική" επίσκεψη, για την οποία την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση είχε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Βόρειας Πεδιάδας, που βρίσκεται στη Χερσόνησο αλλά εξυπηρετεί και διπλανούς Δήμους.
 
Ο Δήμαρχος σήμερα το πρωί μίλησε στον ΗΧΩ για το ταξίδι αυτό και για τις εντυπώσεις που αποκόμισε, οι οποίες ήταν στο σύνολό τους ιδιαίτερα θετικές, για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη, όσο και ειδικότερα για το εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας, που επισκέφτηκε.  
 
"Πήγαμε και συζητήσαμε με τους υπεύθυνους λειτουργίας των εργοστασίων θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σουηδία, είδαμε χώρους κομποστοποίησης, όπως είδαμε και χώρους επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε με τον πρόξενο, τον πρέσβη, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση στο Goeteborg. 
 
"Έχουν προχωρήσει οι άνθρωποι πάρα πολύ, παράγουν ενέργεια, ζεστό νερό, παρέχουν θέρμανση στην πόλη, γιατι το εργοστάσιο είναι μέσα στην πόλη και δίνουν ενέργεια στον κόσμο, είτε ηλεκτρικό ρεύμα, είτε θέρμανση δωρεάν στην πόλη, από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι ένα εργοστάσιο με όλες τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικά διαδικασίες, δε δημιουργεί ρύπους και κανένα πρόβλημα με τη μέθοδο της θερμικής επεξεργασίας".
 
"Στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα έχουμε δαιμονοποιήσει την θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω να σας πω την αλήθεια. Θα μπορούσε παράλληλα με όλα τα συστήματα τα οποία έχουμε, ανακύκλωση κλπ, να  λειτουργεί ένα τέτοιο εργοστάσιο που θα μπορούσε να παρέχει ενέργεια δωρεάν  και θέρμανση σε μια μεγάλη πόλη. Χωρίς βέβαια να ρυπαίνεται το περιβάλλον". Δεν είπα, τις μεθόδους που έχουμε στην Ελλάδα να τις καταργήσουμε, εννοώ παράλληλα να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο καύσης εκεί που χρειάζεται βέβαια."
 
"Ήταν ένα ταξίδι καθαρά επιμορφωτικό, μαζί με μελετητές, μαζι με το Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. μαζί με τους Δημάρχους από το Λασίθι και κάποιους από το Ηράκλειο, για να ενημερωθούμε για το καλύτερο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. 
Τα πάντα μπορούν να γίνουν. Δε μας λείπει τίποτα. Έχουμε καλούς επιστήμονες, μπορούμε να συντάξουμε πολύ καλύτερες μελέτες από αυτές που συντάσσονται στο εξωτερικό, χρειάζεται θέληση και διάθεση χρημάτων από την κυβέρνηση, για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες της Τοπικης Αυτοδιοίκησης.
Περιμένουμε το Νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, για να δούμε τελικά, αν θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία για τη λειτουργία του ΦΟ.Δ.Σ.Α., που εμείς θέλουμε." σημείωσε ο κ.Καλαντζάκης 
 
Ένα άλλο στοιχείο που σχολίασε ο Δήμαρχος, καθώς τον εντυπωσίασε κατά την επίσκεψή του, ειναι ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Goeteborg εργάζονται 400 Έλληνες γιατροί, ενώ στην πόλη κατοικούν 5.000 συμπατριώτες μας. "Και μεις στην Ιεράπετρα, στο Νοσοκομείο ψάχνουμε τόσο καιρό έναν παθολόγο. Όλοι οι Έλληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό."
 
"Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά το ΦΟ.Δ.ΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και ιδιαιτέρως το Διευθυντή του ΦΟ.Δ.ΣΑ κ. Γιώργο Παπαδάκη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βαρδή Φραγκιαδάκη και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟ.Δ.ΣΑ για την άψογη διοργάνωση και διεκπεραίωση της τριήμερης επίσκεψής μας στο Göteborg της Σουηδίας. Το ταξίδι σε κάθε του πτυχή ήταν εξαιρετικά ενημερωτικό και επιμορφωτικό, όσον αφορά στον τομέα της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και λόγω επιμέρους εποικοδομητικών επισκέψεων και συναντήσεων". καταλήγει  ο Δήμαρχος ευχαριστώντας το Φορέα που διοργάνωσε το ταξίδι.


φωτο: ο Δήμαρχος Ιεράπετρας με τον πρέσβη της Ελλάδας στη  Σουηδία κ.Τουλούπα