Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού στην Ισπανία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

4:06 μ.μ. - Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017
04:05 μ.μ. - Παρ, 12/06/2017
Image: Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού στην Ισπανία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus +» με τίτλο «Researching for the Future»

Μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού επισκέφτηκαν το Λύκειο «Victoria Kent» στη Fuenlabrada της Μαδρίτης από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου του 2017 συνοδευόμενοι από καθηγητές τους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης ομάδες μαθητών και καθηγητών από την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Fuenlabrada, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεργάστηκαν με τους Ισπανούς, τους Γερμανούς και τους Ιταλούς μαθητές σε ερευνητικές εργασίες (projects) αντλώντας τα θέματά τους από διάφορα επιστημονικά πεδία, προσανατολισμένα στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Βασικός στόχος η ανταλλαγή και η εφαρμογή καλών πρακτικών.
 
Ξεχωριστή στιγμή του ταξιδιού, η θερμή υποδοχή των μαθητών στο Δημαρχείο της Fuenlabrada από τη Δημοτική Αρχή. Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με την περιοχή, την ιστορία και τις παραδόσεις της.
 
Η επίσκεψη των μαθητών μας στο Εθνικό Ογκολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Μαδρίτης, ήταν μια βιωματική προσέγγιση της έρευνας και της καινοτομίας, όπως αυτή πραγματώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την επίσκεψή μας δεν θα μπορούσε να λείπει η ξενάγηση στα αξιοθέατα της Μαδρίτης. Έτσι, οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την πολιτισμική ταυτότητα της ευρωπαϊκής αυτής πρωτεύουσας.
 
Μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας ήταν η επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη του Τολέδο, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Εκεί οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο μουσείο «El Greco», όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το καλλιτεχνικό έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ακολουθώντας τα βήματα του σπουδαίου ζωγράφου στην πόλη όπου μεγαλούργησε. Επισκέφτηκαν, επίσης, τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Τολέδο, την Εβραϊκή Συναγωγή και αναγνώρισαν τα ίχνη της αραβικής εξάπλωσης.Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποίησαν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.
 
Οπωσδήποτε, όμως, αυτό που θα μείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη των μαθητών μας είναι η ζεστή φιλοξενία των οικογενειών της Fuenlabrada και των εκπαιδευτικών του Λυκείου «Victoria Kent».

 
Μαθητές και καθηγητές αναχωρήσαμε έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις , με την υπόσχεση να ανταποδώσουμε τη  φιλοξενία  μαθητών και εκπαιδευτικών, την επόμενη χρονιά.
 
 
 
Ο Διευθυντής                                                                       Η παιδαγωγική ομάδα
 
Πατεράκης Μανόλης                                                    Ορφανάκης Μιχάλης, Φυσικός
                                                                                 
                                                                                   Πατεράκης Μανόλης, Γεωλόγος
 
                                                                                     Τσάμπρα Γεωργία, Φιλόλογος
 
                                                                               Χαμηλάκη Δήμητρα, Μαθηματικός