Επίσκεψη Θραψανιώτη στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου

9:58 π.μ. - Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016
09:07 π.μ. - Τρί, 26/58/2016
Image: Επίσκεψη Θραψανιώτη στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου

Με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανόλη Πεπόνη και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου είχε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης και ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Γιώργος Καλλιντέρης το Σάββατο 23/7/2016

Συζητήθηκαν τόσο τα γενικά θέματα που αφορούν τη πορεία της διαπραγμάτευσης για την εργατική νομοθεσία όσο και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Λασίθι.
 
Ήταν κοινή εκτίμηση ότι με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι, η κυβέρνηση έχει ένα δυνατό όπλο στα χέρια της για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιδραστικές θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την περεταίρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα, μετά από την καταστροφή που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι αντικείμενο κοινωνικής σύγκρουσης σε όλη την Ευρώπη και ότι το πεδίο των συμμαχιών (κοινωνικών και πολιτικών) μπορεί να διευρυνθεί πανευρωπαϊκά.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη αποκατάστασης του ρόλου των Γενικών και κλαδικών συμβάσεων και της επεκτασιμότητας τους σε ολόκληρο τον κλάδο, στην κατάργηση του συστήματος διαμόρφωσης κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση και στην προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
 
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μανόλης Πεπόνης εκτίμησε θετικά την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με έναν ακόμα επιθεωρητή και ευχαρίστησε τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη για την υποστήριξή του. Σε συνέχεια έθεσε μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο νομό και ειδικότερα:
·        Την υποστελέχωση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την μεγάλη έλλειψη συμβεβλημένων γιατρών που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους.
·        Τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που επικρατούν στους χώρους δουλειάς και τα πολλά κρούσματα υπερκόπωσης που καταγράφονται. Τέθηκε το θέμα της ίδρυσης Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας Λασιθίου που έχει νομοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν έχει λειτουργήσει.
·        Τη δημιουργία πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στη Νεάπολη και τη Σητεία για να μειωθούν οι μετακινήσεις εργαζομένων.
·        Τον επανυπολογισμό των εφάπαξ των εργαζόμενων στο τουρισμό και την μείωσή τους.
Ο Μανόλης Θραψανιώτης επισήμανε ότι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι απαραίτητη  προϋπόθεση για να υπάρξει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για δίκαιη ανάπτυξη και  κατανομή των ωφελημάτων. Αυτός είναι και ο βασικός κανόνας που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
 
 Έκανε αναφορά στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τον αντικειμενικό προσδιορισμό του αριθμού εργαζομένων ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων ώστε να μειωθεί η «μαύρη» εργασία όπως και την υποχρεωτική καταβολή των μισθών μέσω τραπέζης και υποστήριξε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων. 
 
Επεσήμανε την κατάθεση νομοσχεδίων που αφορούν το λαθρεμπόριο καπνικών και πετρελαιοειδών, αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι η  φοροδιαφυγή  σε αυτά τα είδη ανέρχεται σε περίπου 2.5 δις ετησίως, όσο το ποσό που καταβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τον ΕΝΦΙΑ. Τόνισε επίσης ότι από τον έλεγχο   των διάφορων "λιστών" έχουν εισπραχτεί σημαντικά ποσά. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέρμα  στην  μεγάλη φοροδιαφυγή και την διαπλοκή.
 
Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα και τόνισε ότι η αναδιοργάνωσή της είναι από τις μεγάλες προτεραιότητες   της κυβέρνησης αυτή την τετραετία, σε συνδυασμό με την παιδεία και την προνοιακή πολιτική. 
Υποσχέθηκε να κάνει τις αντίστοιχες επαφές για την λειτουργία των υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για το νομό.