Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

9:30 π.μ. - Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022
09:10 π.μ. - Παρ, 21/30/2022
Image: Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

Το κλειδί της πόλης θα παραδοθεί στον εμβληματικό συνθέτη σε ειδική εκδήλωση στις 3 Δεκεμβρίου

Επίτιμο δημότη Ηρακλείου ετοιμάζεται να κηρύξει ο δήμος τον σπουδαίο Κρητικό συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, παραδίδοντας του μάλιστα το κλειδί της πόλης σε ειδική εκδήλωση στις 3 Δεκεμβρίου, όταν και θα βρεθεί εδώ στην πόλη μας για συναυλία.

Τις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να πάρει το δημοτικό συμβούλιο στη προσεχή συνεδρίαση του, το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, προχωρώντας έτσι σε μια τιμητική αναγνώριση ενός ανθρώπου που έχει πραγματοποιήσει μια σπουδαία διαδρομή , με τεράστια προσφορά στα καλλιτεχνικά-πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και όχι μόνο. Και βεβαίως ενός ανθρώπου που αντιπροσωπεύει πολύπλευρα το Κρητικό στοιχείο και την Κρητική ταυτότητα, αφού θυμίζουμε, ο Γιάννης Ξανθόπουλος γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο, και μάλιστα στην περίφημη τότε κλινική Ιερωνυμάκη, με πατέρα τον Ιεραπετρίτη πρώην νομάρχη Λασιθίου Γιώργο Μαρκόπουλο και μητέρα την Ειρήνη Αεράκη από την Σητεία, για να μεγαλώσει κατόπιν στην Ιεράπετρα, μέχρι να ανηφορίσει στα 17 του χρόνια προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής, διά της αντιδημάρχου Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη προς το δημοτικό συμβούλιο:

''Με την επίμοχθη πορεία του επί δεκαετίες, με το πολύτιμο έργο που έχει πραγματώσει τιμάται η Κρήτη, η Ελλάδα, οι αξίες της ιστορικής πορείας του τόπου μας.

Ο τίτλος του επίτιμου δημότη του Ηρακλείου αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του.

Προτείνεται συγκεκριμένα:

-Η ανακήρυξη του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου ως επίτιμου δημότη Ηρακλείου, για την μεγάλη προσφορά του στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και την ανάδειξη και προβολή των ιστορικών αξιών και της παράδοσης της Κρήτης .

-Η απονομή στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο του τίτλου του επίτιμου δημότη και του ''κλειδιού της πόλης'' να γίνει στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα επισκεφθεί το Ηράκλειο για συναυλία.

-Η ανάθεση στον δήμαρχο των περαιτέρω ενεργειών''.

neakriti.gr