Επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης ελαιοσυγκομιδής στο νομό Λασιθίου

7:23 π.μ. - Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020
07:11 π.μ. - Δευ, 02/23/2020
Image: Επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης ελαιοσυγκομιδής στο νομό Λασιθίου

Ανακοίνωση από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

Από τη Γενική Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς, για την τρέχουσα περίοδο.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δελτίων τύπου, που εξέδωσε η Υπηρεσία μας, σε σχέση με την έναρξη των ψεκασμών και λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες που πρέπει υποχρεωτικά να μεσολαβήσουν από τον ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή (με βάση τις εγκρίσεις κυκλοφορίας κάθε φυτοπροστατευτικού), προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, ορίζουμε τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής:

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ/ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Α) Στο Δήμο Αγίου Νικολάου

Άμεσα Πρίνας

02 Νοεμβρίου Βραχασίου, Σισίου

09 Νοεμβρίου Αγίου Νικολάου, Ελούντας, Νεάπολης (και Μετόχια), Βρυσών, Λατσίδας, Βουλισμένης, Ζενίων, Μιλάτου, Αγίου Αντωνίου

10 Νοεμβρίου Βρουχά, Λούμα, Σκινιά

11 Νοεμβρίου Λακωνίων Μέσα-Έξω, Ταπών, Λιμνών, Χουμεριάκου, Νικηθιανού, Καλού Χωριού, Φουρνής, Καστελίου, Καρυδίου

12 Νοεμβρίου Κριτσάς, Κρούστα

Β) Στο Δήμο Ιεράπετρας

3 Νοεμβρίου Μύθων, Μύρτους

7 Νοεμβρίου Ανατολής

8 Νοεμβρίου Γδοχίων

9 Νοεμβρίου Μεσελέρων, Ορεινού, Σχινοκάψαλων, Ρίζας

10 Νοεμβρίου Ιεράπετρας, Αγίου Ιωάννη

11 Νοεμβρίου Αγίου Στεφάνου

12 Νοεμβρίου Σταυροχωρίου, Μουρνιών

13 Νοεμβρίου Καλαμαύκας,

14 Νοεμβρίου Μαλλών, Μεταξοχωρίου, Χριστού, Κάτω Χωριού

16 Νοεμβρίου Καβουσίου, Παχειάς Άμμου, Μακρυλιάς

Γ) Στο Δήμο Σητείας

03 Νοεμβρίου Αρμένων, Καρυδίου, Μέσα Μουλιανών,

04 Νοεμβρίου Έξω Μουλιανών, Μαρωνιάς, Πεύκων, Σκοπής, Χρυσοπηγής

07 Νοεμβρίου Αγίας Τριάδος, Απιδίων, Σητείας, Πισκοκέφαλου, Χανδρά

08 Νοεμβρίου Αχλαδίων, Παλαίκαστρου (εκτός οικ. Χοχλακίων), Ρούσσας Εκκλησιάς, Οικισμός Αγιάς Φωτιάς, Σφάκας, Χαμεζίου

09 Νοεμβρίου Ζήρου, Παπαγιαννάδων

10 Νοεμβρίου Δάφνης, Κρυών, Σκορδύλου

11 Νοεμβρίου Αγίου Γεωργίου, Κατσιδωνίου, Λιθινών, Πραισού, Σταυρωμένου

14 Νοεμβρίου Ζάκρου (και οικ. Χοχλακίων)

15 Νοεμβρίου Περιβολακίων

Στις Τοπικές Κοινότητες Μυρσίνης, Τουρλωτής και Λάστρου, όπου δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας από την Υπηρεσία μας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό που έχουν χρησιμοποιήσει. Για τον ελαιόκαρπο που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής μας και το αποκλείει από τις αγορές, παρακαλούνται:

Οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή και εφόσον έχουν διενεργήσει παράλληλα ψεκασμούς κάλυψης, να εφαρμόσουν το χρονικό όριο που αναγράφεται στην ετικέτα, από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή,.

Οι ελαιοτριβείς: α)να μην δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους πριν τις παραπάνω ημερομηνίες, εκτός από τους βιοκαλλιεργητές. β)Στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι έχουν συγκομίσει πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες να ζητούν βεβαίωση από τον εργολάβο της περιοχής προέλευσης του ελαιοκάρπου, ότι δεν ψεκάστηκε το κτήμα του στον/στους τελευταίους ψεκασμό/ούς.

Υπενθυμίζουμε ότι γίνονται δειγματοληψίες ελαιολάδου τόσο από την Υπηρεσία μας, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και σε περίπτωση που από την εργαστηριακή εξέταση αποδειχθεί η ύπαρξη τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Ειδικά στις παραλιακές περιοχές, εφόσον συνεχίσει να επικρατεί καλός καιρός και η συγκομιδή καθυστερεί, πιθανόν να προκληθούν μεγάλες ζημιές από το δάκο μετά το τέλος του προγράμματος. Για την αποτροπή του παραπάνω γεγονότος και με δεδομένο ότι την φετινή περίοδο αυτές είναι ελάχιστες, αλλά υπάρχουν ακόμη υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου, θα πρέπει οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν, ώστε:

Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι συγκομιδές, όπου αυτό είναι εφικτό.

Εάν καθυστερήσουν οι συγκομιδές, οι παραγωγοί θα πρέπει μόλις διαπιστώσουν πρόβλημα να φροντίσουν μόνοι τους για την προστασία της παραγωγής τους από τώρα και στο εξής, πάντα εφαρμόζοντας την ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούν, ώστε αυτό να είναι εγκεκριμένο για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε τηρώντας τη δοσολογία και το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή.

Υπενθυμίζουμε ότι στις περιοχές που παράγεται ελαιόλαδο ΠΟΠ, δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψεκάζονται ελαιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.

Ε.Π.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡΙΑ