Επιτροπές αγώνα Λασιθίου:Να οργανώσουμε ακόμα μεγαλύτερες κοινές κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή των εκτρωματικών κυβερνητικών νόμων.

5:51 μ.μ. - Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024
05:06 μ.μ. - Τετ, 05/51/2024
Image: Επιτροπές αγώνα Λασιθίου:Να οργανώσουμε ακόμα μεγαλύτερες κοινές κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή των εκτρωματικών κυβερνητικών νόμων.

Μόνο όλοι μαζί θα ανατρέψουμε την πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ

Δυο μήνες  έχουν περάσει από μεγαλειώδη ενωτική συγκέντρωση του Λασιθιώτικου λαού στο Σεληνάρι. Οι συγκεντρώσεις - κινητοποιήσεις- διαμαρτυρίες υγειονομικών και κατοίκων σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται καθώς η κατηφόρα στην οποία έχει ρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση είναι ασυγκράτητη. 

Ενωμένη και δυνατή, η φωνή που υψώσαμε στο Σεληνάρι, αλλά και πριν από αυτό, με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις μας στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα, έφτασε στα αυτιά της κυβέρνησης και την τρόμαξε. Πέταξε λοιπόν ξανά το δηλητήριο της, ευελπιστώντας να σπείρει τη διαίρεση, που τόσο επιτυχημένα χρησιμοποιεί χρόνια τώρα: Υπενθύμισε ότι στα σχέδια της για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, οι δημόσιες δομές που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσει της τοπικής κοινωνίας  και οι δομές που έχουν μειωμένη επισκεψιμότητα θα συγχωνεύονται έτσι ώστε να υπάρχει ένα κεντρικό νοσοκομείο και τα υπόλοιπα να λειτουργούν συμπληρωματικά. Τώρα θυμήθηκαν τις ανάγκες μας, αφού οδήγησαν τα νοσοκομεία μας σε κατάρρευση! 

Σκόπιμα, βέβαια, ο υπουργός υγείας ξέχασε να αναφερθεί στους υπόλοιπους νόμους που ψήφισε η κυβέρνησή του. Εκείνους που κάνουν τους γιατρούς να φεύγουν τρέχοντας από τα δημόσια ιδρύματα υγείας εξουθενωμένοι και κακοπληρωμένοι και το νοσηλευτικό προσωπικό να μην περνάει ούτε απ' έξω, εκείνους που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία στους ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας και νομιμοποιούν το φακελάκι, εκείνους που αποσκοπούν  στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ ώστε, μετά, να σπεύσουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες υγείας να το "σώσουν". 

Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να "νοικοκυρέψει" τη δημόσια υγεία και να δημιουργήσει κεντρικά νοσοκομεία και συμπληρωματικές μονάδες από τα απομεινάρια των υπαρχόντων.  Ούτε, βέβαια, να ανακόψει τη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχει εξαπολύσει με στόχο να "απαλλάξει" εντελώς το κράτος από το βάρος της υγειονομικής κάλυψης των πολιτών και να το προσφέρει βορά προς κερδοσκοπία στην περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία ή και τη ζωή μας. 

Αυτή η πολιτική δεν εφαρμόζεται  μόνο στην Σητεία, την Ιεράπετρα, στον Άγιο Νικόλαο, στο Λασίθι ή την Κρήτη αλλά σ’ όλη την Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας αποτελεί κυρίαρχη πολιτική επιλογή. Και επειδή οι τοπικές κοινωνίες το βλέπουν πια όλο και πιο καθαρά είχαμε την υπενθύμιση: Για να γυρίσουμε πάλι ν' ασχολούμαστε μόνο με ότι γίνεται στην πόρτα μας. Για να σπεύσουμε πανικόβλητοι «να σώσουμε την δική μας υγειονομική δομή», παραγνωρίζοντας ότι η κατάρρευση της μιας θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες.

Στο χέρι μας είναι να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε φωνές που θέλουν το πισωγύρισμα. Σε αυτό τον πόλεμο που μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σωθεί κανένας μόνος του. Ή όλοι μαζί θα ανατρέψουμε την πολιτική της διάλυσης - εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ ή σύντομα η Δημόσια Δωρεάν Υγεία θα αποτελεί παρελθόν για όλους μας. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας με τους φορείς και τις συλλογικότητες των υπόλοιπων νομών της Κρήτης και να οργανώσουμε ακόμα μεγαλύτερες κοινές κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή των εκτρωματικών κυβερνητικών νόμων.   

Στα πλαίσια της κοινής δράσης των Επιτροπών Αγώνα Λασιθίου έχουμε επιδιώξει να επισκεφτούμε τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ, να του εκθέσουμε τα προβλήματα των νοσοκομείων του νομού, την πρόθεσή μας να αγωνιστούμε για τη διατήρησή τους, ως πλήρη δημόσια και δωρεάν νοσοκομεία, και την αποφασιστικότητά μας να αντιταχθούμε στις πολιτικές διάλυσης - ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Για προφανείς λόγους -να μην χαλάσει προεκλογικά η εικόνα "ανάπτυξης και σταθερότητας" που πλασάρει η κυβέρνηση- ο διοικητής της ΥΠΕ δήλωσε αδυναμία αυτή η συνάντηση να γίνει πριν τις εκλογές. Από την πλευρά μας η απόφαση παραμένει και θα υλοποιηθεί.

Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας

Ανοιχτή Επιτροπή για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 

Συντονιστική Επιτροπή Σητείας για το Νοσοκομείο