
Μοναδική εμπειρία και απόλυτη επιτυχία για το Θερινό Σχολείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο «Λασίθι εν Τέχνη και Χρόνω – Αντίλαλοι Παράδοσης, Μονοπάτια Μάθησης», που συνδιοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και Γ’ Αθήνας, με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη των Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου.
Από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου 2025, 31 στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί των δύο Διευθύνσεων συμμετείχαν ενεργά σε ένα τετραήμερο πρόγραμμα επιμόρφωσης και πολιτιστικής βιωματικής εμπειρίας. Η συμμετοχή της Διευθύντριας Δ.Δ.Ε. Γ’ Αθήνας κας Δήμητρας Μακρή και της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Αττικής, κας Έρρικα Πρεζεράκου, καθώς και η συνεισφορά της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Λασιθίου, κας Δέσποινας Δρετάκη, της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, κας Φιλίτσας Πεδιαδίτη, της Υπεύθυνης Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) κας Στεφανίας Κορδία, καθώς και η συμμετοχή των συναδέλφων/ισσών της Δ.Δ.Ε. Γ’ Αθήνας και των συνεργατών της Δ.Δ.Ε. Λασιθίου, κας Σταυρούλας Καρτέρη, κας Γεωργίας Κοκολάκη και κας Άννας Μανιαδάκη, ήταν καθοριστική για την υλοποίηση της όλης δράσης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε 23 εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Πολιτιστικούς Συλλόγους σε χώρους, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, η Αίθουσα «Αρχαύλη» στην Κριτσά, το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου στο Καβούσι, η Στέγη «Βιτσέντζος Κορνάρος» και η Αίθουσα «Βορεάδη» στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη διατροφική ταυτότητα, τη γλώσσα, τις λαϊκές τέχνες, την αειφορία και την τοπική ιστορία, με εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χώρο αλλά και την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, υλοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις (Σπιναλόγκα, Μονή Τοπλού, Κριτσά, Παλαίκαστρο, Minos Beach Art Hotel), βιωματικά εργαστήρια παραδοσιακής εδεσματολογίας και σαπωνοποιίας, καθώς και γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους 23 εισηγητές, στην Περιφέρεια Κρήτης, στους Δήμους της Π.Ε. Λασιθίου, στην ΠΛΕΑΜ για τη φιλοξενία και την προσφορά του γεύματος της πρώτης ημέρας στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, στο ΚΑΠΗ Νεάπολης, στη Στέγη «Βιτσέντζος Κορνάρος» για το γεύμα της τρίτης ημέρας, στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας & Χερρονήσου και συγκεκριμένα στην Ενορία της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως για το πρόγευμα της πρώτης ημέρας, στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης & Σητείας και συγκεκριμένα στη Μονή Τοπλού για τη γευσιγνωσία κρασιών, στον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γεώργιο Αθανασάκη, για την ευγενική προσφορά του γεύματος, στην Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Αγ. Νικολάου, κα Μαρία Γάλλου, και στο Ίδρυμα Μαμιδάκη για το γεύμα της τελευταίας ημέρας, στην Αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς & Εθελοντισμού του Δήμου Αγ. Νικολάου, κα Γεωργία Πολυχρονάκη, στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΝ, κ. Κωνσταντίνο Αφορδακό, στο Κτήμα Βασιλάκη, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κριτσάς, Καβουσίου και Οροπεδίου Λασιθίου, στις Διευθύντριες των Γυμνασίων Κριτσάς, Μουσικού Γυμνασίου, Παλαικάστρου και Τζερμιάδων, καθώς και στους εθελοντές και συνεργάτες που αγκάλιασαν το εγχείρημα και συγκεκριμένα στους αγαπητούς συναδέλφους Γιώργο Μαυροειδή και Νίκο Τραντά.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας, κα Γεωργία Μηλάκη, όπως και στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λασιθίου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, που είναι πάντα δίπλα μας και στηρίζουν άοκνα κάθε δράση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Λασιθίου, κ. Αθανάσιο Κατσαγκόλη, το Θερινό Σχολείο επιβεβαίωσε τη δυναμική της εκπαίδευσης που αντλεί έμπνευση από τον πολιτισμό και τον τόπο. Το Λασίθι δεν ήταν απλώς τόπος φιλοξενίας – ήταν πρωταγωνιστής. Μια κοινότητα μάθησης και μνήμης στήθηκε μέσα από τον διάλογο, τη συνδημιουργία και τη βιωματική εμπλοκή.
Η εμπειρία αυτή αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα, αναδεικνύοντας την εκπαίδευση ως ζωντανή πράξη πολιτισμού.
Εκ της Διευθύνσεως ΔΔΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ