Επιχείρηση "δολοφονίας" χαρακτήρα βλέπει πίσω από τις καταγγελίες των μελών της ΕΛΜΕ ο Θ. Μανουσάκης

9:22 π.μ. - Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021
09:12 π.μ. - Παρ, 03/22/2021
Image: Επιχείρηση "δολοφονίας" χαρακτήρα βλέπει πίσω από τις καταγγελίες των μελών της ΕΛΜΕ ο Θ. Μανουσάκης

Η απάντηση του προέδρου της ΕΛΜΕ Λασιθίου σχετικά με την καταγγελία της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συντονισμένης και καλά μεθοδευμένης προσπάθειας παραπληροφόρησης και «δολοφονίας» χαρακτήρα. Μίας προσπάθειας ανοίκειας, η οποία απάδει της ιδιότητας του εκπαιδευτικού, ιδίως εάν προσθέσουμε το εκ των ων ουκ άνευ αίσθημα ευθύνης έναντι της μαθητικής κοινότητας, των γονιών και του ρόλου όλων ημών ως παιδαγωγών γενικότερα.

Τα κίνητρα γι’ αυτήν την άνευ προηγουμένου διασπορά fake news; Ιδεοληψίες, προσωπικά συμφέροντα και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο νομό Λασιθίου. Ένα επικίνδυνο μείγμα, το οποίο θα ήταν κατανοητό σε οποιαδήποτε άλλη συνδικαλιστική ομάδα, αλλά όχι στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Όλος ο ορυμαγδός ανακοινώσεων, καταγγελιών, λεκτικών επιθέσεων, προσβολών και συκοφαντικής δυσφήμισης εν γένει, προέχεται από μια κραυγαλέα παρανόηση, η οποία προέκυψε έπειτα από το ΔΣ της 23ης Νοεμβρίου 2021 της ΕΛΜΕ Λασιθίου. Μια παρανόηση η οποία θα μπορούσε εύκολα να είχε λυθεί, εάν και εφόσον οι καταγγέλλοντες συνάδελφοι είχαν τη διάθεση να συζητήσουν καλόπιστα, κι όχι να καταφεύγουν σε πρακτικές και λογικές φράξιας.

Ένα από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ήταν και η πρόταση της Δ.Δ.Ε Λασιθίου σχετικά με τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Πιο συγκεκριμένα (παραθέτω από τα Πρακτικά του Δ.Σ. της 23.11.2021).

Η Δ.Δ.Ε. Λασιθίου έχει εισηγηθεί την ίδρυση των εξής σχολικών μονάδων για το σχ. έτος 2022-2023:

Α. Ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) στην Ιεράπετρα.

Β. Ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) στην Ιεράπετρα, το οποίο θα υποστηρίζει το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, το ΕΣΠ. ΕΠΑΛ Ιεράπετρας και το ΔΙΕΚ Ιεράπετρας.

Γ. Ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) στη Νεάπολη, το οποίο θα υποστηρίζει το ΕΠΑΛ Νεάπολης, το ΕΠΑΛ Αγ. Νικολάου και το ΔΙΕΚ Αγ. Νικολάου.

Επίσης, έχει εισηγηθεί την ίδρυση του εξής Τομέα/Ειδικότητας στο ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης:

Τομέας: Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Ειδικότητα: Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού (Θα λειτουργήσει από το σχ. έτος 2023-24).

Ειδικότητα: Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού (Θα λειτουργήσει από το σχ. έτος 2023-24).

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου συμφωνεί ομόφωνα με την πρόταση αυτή. Ένα μέλος του συμβουλίου αντέταξε ότι το Ε.Κ. που θα ιδρυθεί στην Νεάπολη δεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου.

Τα καταγγέλλοντα και επισπεύδοντα μέλη του Δ.Σ., τα οποία αρέσκονται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις και πυροτεχνήματα, φευ όμως δίχως ουσία, ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα τη δημιουργία Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) στη Νεάπολη, το οποίο θεώρησαν πως μπορεί να οδηγήσει σε συγχώνευση των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου με τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Νεάπολης, με τη μεταφορά των μαθητών του Αγ. Νικολάου στο Ε.Κ. της Νεάπολης.

Το λάθος κατανόησής τους όμως το πήραν και το έκαναν σημαία, αρνούμενοι να δεχθούν τις εξηγήσεις. Το Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.), του οποίου η δημιουργία δρομολογείται στη Νεάπολη, όπως και στην Ιεράπετρα, είναι μία αυτόνομη διδακτική/σχολική μονάδα, με δική της διοικητική αρχή και δικό της οργανόγραμμα, της οποίας ο ρόλος είναι ο συντονισμός των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ, τα οποία τίθενται στην αρμοδιότητά της. Ωστόσο, μπορεί η έδρα του Ε.Κ. να είναι στη Νεάπολη, τα εργαστήρια όμως ΠΑΡΑΜΈΝΟΥΝ στη θέση που βρίσκονται τώρα κι ως εκ τούτου δεν υφίσταται αυτό το ευφάνταστο σενάριο περί εξαναγκασμού των μαθητών του Αγίου Νικολάου σε μετάβαση στο ΕΠΑΛ της Νεάπολης για κανέναν απολύτως λόγο. Δεν θα ήταν, εξάλλου, λογικό, το να μεταβαίνουν καθημερινά 400 μαθητές και μαθήτριες από τον Άγιο Νικόλαο στη Νεάπολη, ούτε και θα μπορούσε να υποστηριχθεί με μεταφορικά μέσα. Και μόνο αυτό θα αρκούσε για να μην διογκωθεί, εκ του μη όντος, το συγκεκριμένο «πρόβλημα».

Είναι σαφές πως όλη αυτή η ιστορία, περί κατάργησης ή υποβάθμισης του Ε.Κ. Αγίου Νικολάου είναι αποκύημα της φαντασίας ορισμένων συναδέλφων, οι οποίοι για τα δικά τους, απολύτως ιδιοτελή, παραταξιακά και συνδικαλιστικά κίνητρα, δημιούργησαν μια διαμάχη κυριολεκτικά «περί όνου σκιάς». Θα έλεγα ότι θλίβομαι, δεν μπορώ να πω όμως ότι εκπλήσσομαι, καθώς ορισμένοι εκ των καταγγελλόντων έχουν δώσει ανάλογα «δείγματα γραφής» κατά το παρελθόν.

Το χειρότερο όλων όμως είναι πως όλη αυτή η σπέκουλα, αυτή η δυσώδης προσπάθεια, έχει ως αποδέκτες την μαθητική κοινότητα και την τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου, την οποία θα ήθελα να καθησυχάσω σε όλους τους τόνους. Καλό θα είναι οι συνάδελφοι, οι γονείς και οι μαθητές του Αγίου Νικολάου να ενημερώνονται μόνο μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις, από έγκυρες πηγές και όχι από καλοθελητές κι αυτόκλητους υπερασπιστές της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τα κίνητρα και οι μέθοδοί τους προκαλούν πολλά ερωτηματικά, πέρα από την αλγεινή εντύπωση.

Όμως, όλοι και όλες μας κρινόμαστε καθημερινά μέσα από τους αγώνες μας για τη βελτίωση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, από την πραγματική μας διαδρομή στις αίθουσες διδασκαλίας και όχι από την εξυπηρέτηση στενών παραταξιακών και προσωπικών συμφερόντων και λογικές συνδικαλιστικές που μας γυρνούν δεκαετίες πίσω.

Ιεράπετρα 3-12-2021

Με εκτίμηση

Μανουσάκης Θοδωρής

Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου